Mokslininkai nustatė: tatuiruotės gali sukelti negrįžtamą poveikį sveikatai

Naujas tyrimas parodė, jog tatuiruotės gali sumažinti išskiriamo prakaito kiekį, o tai neigiamai veikia sveikatą, rašė iflscience.com.

 Tatuiruotės galimai sukelia prakaito išskyrimo sutrikimus.<br> 123rf.com
 Tatuiruotės galimai sukelia prakaito išskyrimo sutrikimus.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2017, 12:56 PM

Mičigano koledžo mokslininkų organizuotame tyrime dalyvavo 10 jaunų, sveikų vyrų. Kiekvienas iš jų turėjo tatuiruočių ant vienos kūno pusės.

Tyrėjai cheminiu būdu stimuliavo vyrų prakaito liaukas, o nedideli diskeliai sugerdavo išskirtą prakaitą. Jau po 20 tyrimo minučių mokslininkai pastebėjo, jog tatuiruota oda išskirdavo dvigubai mažiau prakaito. Taip pat būtent tatuiruotose srityse išsiskyręs prakaitas buvo kitokios sudėties. Jame buvo dvigubai daugiau natrio.

Žurnale Medicine and Science in Sports and Exercise publikuoto tyrimo duomenimis, prakaito kiekis bei sudėtis kito nepriklausomai nuo tatuiruotės senumo.

„Mūsų žiniomis, tai pirmas tokio tipo tyrimas, kuriame ieškoma ryšio tarp prakaitavimo pakitimų ir tatuiruočių. Visgi mes dar nesame visiškai įsitikinę savo rezultatais, nes tyrimo metu buvo sukelta dirbtinė prakaito liaukų stimuliacija. Normaliomis sąlygomis kūnas temperatūrą reguliuoja kiek kitaip“,— teigė tyrimo vadovas Maurie Luetkemeier.

Mokslininkai pabrėžia šio tyrimo svarbą. Jis galėtų tapti pagrindu kitiems bandymams, kurie prakaitavimo procesą ištirtų plačiau. Jeigu rezultatai teisingi, tatuiruočių mėgėjams gali būti didesnė rizika perkaisti saulėje, nes jų kūnai gali netinkamai sureguliuoti temperatūrų skirtumus.

„Jei esate maratonų bėgikas, ugniagesys ar kareivis ir šias pareigas paprastai atliekate karštame klimate, jūs ir taip daug prakaituojate. Tačiau jei kažkuri odos dalis praranda savo funkciją, jums gali grėsti sveikatos problemos“,— aiškino gydytoja Angela Smith.

Žinoma, šis tyrimas yra itin nedidelės apimties, todėl dar ankstoka pateikti konkrečias rekomendacijas. Tikėtina, kad būsimi tyrimai padės išsiaiškinti, ar iš tiesų yra pagrindo sunerimti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.