Gėda: pusė vyrų nežino, kur yra moters makštis

Didžiausias lytinio švietimo mokykloje laimėjimas bus tuomet, kai mokiniai išmoks pažinti pagrindinius moters anatomijos dalykus.

 Dauguma klaidingai mano, kad genitalijų ertmė, išorinis lyties organas, yra vagina, o ji iš tikrųjų yra giliau moters kūne.<br> 123rf nuotr.
 Dauguma klaidingai mano, kad genitalijų ertmė, išorinis lyties organas, yra vagina, o ji iš tikrųjų yra giliau moters kūne.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2017, 10:05 AM

Pusė vyrų nepajėgūs moters kūną vaizduojančiame paveikslėlyje teisingai nurodyti, kur yra makštis. Didžiai vyrų gėdai, 500 iš 1000 jų nepasisekė parodyti ir išorinių moters lyties organų, gimdos kaklelio, kiaušidžių ir kiaušintakių.

Šie duomenys buvo paviešinti Didžiojoje Britanijoje siekiant priversti įsisąmoninti tai, kiek mes mažai žinome apie vėžinius lyties organų susirgimus. Dauguma klaidingai mano, kad genitalijų ertmė, išorinis lyties organas, yra makštis, o ji iš tikrųjų yra giliau moters kūne.

Rengiantis paminėti Gimdos kaklelio vėžio mėnesį rugsėjį, labdaros organizacijos „The Eve Appeal“ (Ievos šauksmas) užsakymu atlikta apklausa atskleidė, kad vienas iš šešių vyrų „nieko neišmano apie lytinę sveikatą ir nemano, kad turėtų, nes tai laiko moterų reikalu“.

Minėtos organizacijos teigimu, daugeliui vyrų moters kūnas vis dar yra tabu, „uždengtas paslapties šydu“. Daugiau nei pusė apklaustųjų teigė, kad jiems būtų nepatogu su partnere aptarti ginekologines temas. Tuo tarpu viena iš penkių moterų tvirtino, kad nesikreiptų į gydytoją, jei pradėtų neįprastai kraujuoti iš makšties, o tai yra vienas iš svarbiausių gimdos, kiaušidžių, gimdos kaklelio, makšties ir išorinių lytinių organų vėžinių susirgimų simptomų.

„The Eve Appeal“ vadovė Athena Lamnisos sakė: „Šie apklausos rezultatai rodo šokiruojančiai žemą supratimo apie vėžinius lyties organų susirgimus lygį tiek vyrų, tiek ir moterų atveju. Kaip rodo daugybė vyrų skambučių mums, vyriškiai gali suvaidinti lemiamą vaidmenį nustatant vėžinių lyties organų susirgimų požymius, paragindami savo partneres apsilankyti pas šeimos gydytoją. Ankstyva diagnozė, iš tikrųjų, yra nepaprastai reikšminga. Ji gali padėti išsaugoti gyvybę. Turi būti rūpinamasi ne dėl geresnio sekso. Vyrai turi padėti savo moterims prisižiūrėti sveikatą. Ginekologinis sąmoningumas ir tabu griovimas yra tiek vyrų, tiek ir moterų atsakomybė“.

Apklausa parodė, kad pusė moterų nesikreiptų į gydytoją dėl ilgą laiką nepraeinančio pakilimo, o 15 proc. jų – dėl gumbo ar ataugos jų makštyje.

Profesorė Janice Rymer, Karališkosios akušerių ir ginekologų kolegijos viceprezidentė švietimo klausimams, teigė: „Moterys niekada neturėtų varžytis sveikatos darbuotojo, besirūpinančio jų ginekologine sveikata.

Gyvybiškai svarbu padėti moteriai, jei ji patiria neįprastą makšties kraujavimą, pokyčius tuštinantis ar šlapinantis, skausmą ar diskomfortą sekso metu ar nemalonų makšties išskyrų kvapą. Galbūt tai nieko rimto, bet geriausia – pasitikrinti“.

Minėtos labdaros organizacijos teigimu, kiekvienais metais daugiau nei 21 000 moterų Jungtinėje Karalystėje nustatomas lyties organų vėžys.

„Ievos šauksmas“ skatina kiekvieną moterį, kuri patyrė galimus vėžinių lyties organų susirgimų simptomus, įskaitant pasikartojantį kraujavimą, blogą kvapą, kruvinas makšties išskyras ir skausmą sekso metu, kreiptis į savo šeimos gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.