Pasitikrinkite: ligas, į kurias galite būti linkę, diktuoja jūsų gimimo data

Skamba neįtikėtinai, bet tai tiesa – atlikti moksliniai tyrimai rodo, jog žmogaus gimimo data gali nemažai pasakyti apie jo sveikatą.

 Pasirodo, gimimo diena parodo daugiau, nei manėte.<br> 123rf.com nuotr.
 Pasirodo, gimimo diena parodo daugiau, nei manėte.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2017, 2:08 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 2:22 PM

Štai psichinėmis ligomis susirgti labiau rizikuoja žmonės, gimę žiemą.

Dar 2012 metais Karalienės Marijos universiteto Londone mokslininkai nustatė, kad egzistuoja ryšys tarp gimimo mėnesio ir susirgimų šizofrenija, bipoliniu sutrikimu ar depresija.

Mokslininkai ištyrė daugybę žmonių ir net 58 tūkstančiams jų buvo nustatytas bent vienas iš minėtų sutrikimų. Remiantis gauta informacija, mokslininkai nustatė, kad didžiausią riziką susirgti šizofrenija ir bipoliniu sutrikimu turi žmonės, gimę sausį.

Pavasarį gimę vaikai labiau linkę į depresiją, ypač tie, kurie pasaulį išvydo gegužę. Rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais gimę žmonės turi mažesnį polinkį sirgti psichinėmis ligomis.

Skaičiuojama, kad 90 proc. nusižudžiusiųjų kenčia nuo psichinės sveikatos sutrikimų. Esą būtent todėl galima nustatyti ryšį tarp gimimo datos ir polinkio į savižudybę. Leidinio „British Journal of Psychiatry“ komanda 1970-2001 metais išanalizavo 27 tūkst. savižudybių ir jų ryšį su gimimo mėnesiu.

Nustatyta, kad balandžio, gegužės ir birželio mėnesiais gimę žmonės linkę labiau pasipasakoti apie savo emocijas ir mintis apie savižudybę.

Tuo tarpu žmonių, gimusių rudenį ar žiemą, rizika nusižudyti yra 17 proc. didesnė.

Kodėl gimimo data yra svarbi? Ekspertai tikina, jog ryšys tarp gimimo datos ir žmogaus sveikatos iš tiesų egzistuoja.

Kodėl? Esą didžiausią vaidmenį čia gali vaidinti vitaminas D.

Žmonės, gimę šiltuoju metu laiku gauna jo daugiau. Jo trūkumas gali sukelti ne tik psichikos sveikatos sutrikimus, bet ir kitas ligas, pavyzdžiui kaulų. Neseniai atlikti tyrimai patvirtino, jog vitaminas D veikia žmogaus nervų sistemą ir turi įtakos smegenų vystymuisi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.