Vietoje džiaugsmo – didelė gėda: operacija moterį privertė slėptis

„Prieš penkiolika metų atlikta krūtų didinimo operacija vos nesibaigė tragedija“, - savo istoriją pradeda keturiasdešimt aštuonerių Jolita. Pagimdžius du vaikus, juos maitinus, moters krūtys sunyko, pasidarė „tuščios“, tad ji apsisprendė – reikalingi krūtų implantai.

 Vietoje džiaugsmo – vienos problemos.<br> S.Vikšraičio klinikos nuotr.
 Vietoje džiaugsmo – vienos problemos.<br> S.Vikšraičio klinikos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-18 20:43

„Apsilankiau Vilniuje pas specialistą, sutariau implantų dydį, operacijos laiką. Kai „gavau“ savo naująją krūtinę, buvau laimingiausia moteris pasaulyje. Tačiau neilgai. Netrukus krūtys pasidarė kietos. Kadangi niekas man nepasakojo, kokios iš tiesų jos turi būti, niekas po operacijos manęs pakartotinai neapžiūrėjo ir nekonsultavo, pagalvojau, kad taip viskas ir turi būti“, - prisimena Jolita.

Netrukus sukietėjusios krūtis pakeitė ir formą.

„Po poros metų man pradėjo lįsti implantų kraštai. Aš pati savomis rankomis galėdavau pasukti implantą, atstatyti jį į reikiamą vietą. Implantų kraštai lįsdavo iš šonų, iš apačios. Ir aš galvojau, kad tai yra normalu“, - siaubinga patirtimi dalinasi Jolita.

Nustojus maitinti krūtimi situacija ir vėl pablogėjo

„Gimus vaikams, juos maitinau. Dabar galvoju, kad implantai tada jau buvo plyšę. Bet pritvinkusios pieno mano krūtys tapo minkštos, džiaugiausi jų forma ir svajojau, kad tokios jos ir liktų“, - pasakoja Jolita.

Nustojus maitinti, keturių vaikų mamos krūtys vėl atgavo pirminį kietumą.

„Jei paliesdavau krūtis gulėdama ant nugaros, atrodydavo, kad liečiu apelsiną po oda“, - pasakoja Jolita.

Moteris atvira – net ir tada ji savo savo krūtų formos ir kietumo nesureikšmino. Tačiau vyrui jas liesti buvo uždrausta.

“Liepiau jam neliesti manęs. Stengdavausi išvengti artumo. Man net buvo gėda. Bet net ir tada galvojau, jog visi implantai tokie ir kad visos krūtų didinimo operaciją pasidariusios moterys patiria tą patį”, - sako Jolita. Man gaila savęs, kad gyvenau penkiolika metų slėpdama savo krūtinę nuo vyro.”

Jolita neslepia – kalbėtis apie patiriamus sunkumus ji neišdrįso ne tik su specialistais, bet ir su artimiausiais žmonėmis. Niekas nežinojo apie moterį kamuojančią problemą.

„Mūsų aplinkoje pokalbiai apie plastines operacijas buvo tabu. Niekas neaptarinėjo, kas ką darėsi, kas ką operavo. Mano draugės slėpė bet kokias kūno dailinimo procedūras. Tylėjau ir aš“, - prisipažįsta Jolita. Tačiau vieną dieną artima draugė neištvėrė. Atvykusi į svečius ji pasidžiaugė prieš metus atlikta krūtų didinimo operacija.

„Tikriausiai to atvirumo apimta, pasipasakojau ir aš. Net išdrįsau paprašyti leisti paliesti jos krūtis. O palietusi nusistebėjau, kad jos lygiai tokios pat kietos, kaip ir manosios“,  - pasakoja Jolita. 

Draugės pasišnekučiavo, išsiskyrė ir paslaptys buvo pamirštos. Tačiau po kelių dienų Jolita sulaukė skambučio, apvertusio jos gyvenimą aukštyn kojomis. „Man reikia keisti implantus. Organizmas juos atmetė, todėl jie ir sukietėjo“, - Jolitai naujieną pranešė draugė. Tada ir ji pati suprato – krūtys po implantų įdėjimo kietos neturėtų būti.

„Pirmas dalykas, kurį padariau – paskambinau plastinės chirurgijos specialistui Sauliui Vikšraičiui. Netrukus buvo paskirtas vizitas, kurio metu atlikta krūtų echoskopija. Naujienos mane šokiravo“, - prisimena Jolita.

Diagnozavo krūtų kontraktūrą

„Kapsulės kontraktūra yra randas, kuris gali susidaryti aplink implantą. Tai nėra itin dažna komplikacija, tačiau ji lemia itin nenatūralią krūtų išvaizdą. Krūtinė atrodo pernelyg kieta, apvali, oda būna įsitempusi“, - taip Jolitos problemą apibūdino chirurgas S. Vikšraitis.

Buvo nuspręsta nedelsiant atlikti implantų pakeitimo operaciją. „Moterys dažnai net nepagalvoja, kad implantai taip pat turi galiojimo laiką. Ir labai svarbu nuolat tikrinti jų būklę, kadangi galimi mikro įtrūkimai, formos pakitimai. Moterys turi suvokti, kad rūpintis savimi yra privalu“, - sako dr. Saulius Vikšraitis.

Echoskopu ištirtų Jolitos krūtų būklė buvo kritinė: implantai buvo plyšę, tūris ir forma pakitę, aplink implantus susidariusios apsauginės kapsulės, dėl kurių ir sukietėjo krūtys.

Jolita su siaubu prisimena vaizdą, kurį pamatė išėmus jos implantus ir pakeitus kitais. „Manieji atrodė kaip medūzos, apaugusios mano kūno audiniais, viskas pažaliavę“, - pasakojo ji.

Gyvenimas pasikeitė neatpažįstamai

„Nors po operacijos praėjo vos pora savaičių, bet jau dabar jaučiu krūtų minkštumą. Džiaugiuosi, kad pasikalbėjau su drauge ir galų gale suvokiau, kad jei jaučiu diskomfortą, vadinasi, yra blogai. Ir dabar esu labai dėkinga plastinės chirurgijos specialistui Sauliui Vikšraičiui, kad galų gale galiu džiaugtis tobula krūtine“, - sako Jolita.

Plastinės chirurgijos specialistas S. Vikšraitis pataria kiekvienai moteriai po operacijos kas dvejus metus padaryti krūtų ultragarso tyrimą, įvertinti jų būklę.

„Jei kyla bent menkiausias įtarimas, kad kažkas ne taip, mes pacientes priimame be eilės. Delsti nevalia“, - sako jis.

Krūtų implantų gamintojai naudoja pačias pažangiausias technologijas ir juos nuolatos tobulina, tačiau kol kas nėra idealių implantų.

„Krūties kontrakturos pasitaiko dviem procentams moterų, nešiojančioms implantus dešimt metų. Atlikdami operaciją naudojame prevencines priemones prieš implanto surandėjimą: geras kraujavimo stabdymas, antiseptikais apdirbamas tiek operacinis plotas, tiek implantai, vienkartines medžiagos ir antibiotikai.

Vis dėlto, po dešimties metų mes, plastines chirurgijos specialistai, rekomenduojame krūtų implantus pasikeisti, nes ilgainiui krūtų implantai dėvisi ir tiek kontraktūros, tiek plyšimo galimybė  padidėja iki dešimties procentų“, - pasakoja S. Vikšraitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.