Mirtį sukeliantys kraujo krešuliai apie save praneša iš anksto

Kraujo krešėjimas gali sukelti nemažai problemų. Trombai (kraujo krešuliai) gali užkirsti kelią kraujo tekėjimui, o tai gali sukelti insultą ar net širdies smūgį, pranešė womenshealthmag.com.

Venų trombozė diagnozuojama kasmet daugiau nei 5 tūkst. gyventojų Lietuvoje.<br> 123rf.com nuotr.
Venų trombozė diagnozuojama kasmet daugiau nei 5 tūkst. gyventojų Lietuvoje.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2017, 8:26 AM, atnaujinta Nov 28, 2017, 9:35 AM

Gana dažnai pasitaikanti venų trombozė – tai liga, kuri kasmet yra diagnozuojama daugiau kaip 5 tūkst. pacientų Lietuvoje. Medikai įsitikinę, kad nėra akivaizdžių išankstinių požymių, įspėjančių apie staigią mirtį dėl tromboembolijos. Ši liga neretai prasideda staiga: kai krešulys atitrūksta kojų venose ir su kraujo srove nukeliauja į plaučių arteriją, žmogų užklumpa dusulys, išblykšta veidas, tankėja kvėpavimas, padažnėja pulsas, krūtinę bado skausmas. Toks žmogus greitai pavargsta nuo didesnio fizinio krūvio. Kita vertus, esant mažam kraujo krešuliui, negalavimai gali būti vos pastebimi. Tokiu atveju įtarti ir diagnozuoti šią komplikaciją įprastiniais tyrimais praktiškai neįmanoma.

Tačiau įdomu tai, kad gali būti išskiriamos 8 žmonių kategorijos, kurios patiria didesnę riziką, kad kraujagyslėse susidarys krešulys. Tad galima sakyti, kad tai jums turėtų būti išankstinė žinutė apie riziką. Vis dėlto, atpažinus save, išsigąsti nederėtų. Tai tik primena, kad turite rūpintis sveikata atidžiau. 

1. Antsvorio turintys žmonės

Specialistai teigia, kad antsvorį turintys asmenys patiria riziką susirgti venų tromboze. Pasyvus gyvenimo būdas ir sveikos mitybos nesilaikymas tik padidina šią grėsmę.

2. Rūkaliai

Nors daugelis mano, kad rūkymas neigiamai veikia tik plaučius, jo daroma žala yra kur kas didesnė. Šis žalingas įprotis yra viena dažniausių širdies priepuolio ir insulto priežasčių. Jis skatina kraujo krešulių susidarymą, pažeidžia kraujagyslių apsauginį apvalkalą ir daro įtaką kraujo tirštėjimui bei kraujospūdžiui.

3. Besilaukiančios moterys

Net ir aktyvaus gyvenimo būdo besilaikančios neščiosios patiria padidėjusią kraujo krešėjimo riziką. Dėl didesnio hormonų kiekio išskyrimo bei vaisiaus augimo gimdoje, kraujagyslės gali būti spaudžiamos pilvo ar dubens srityje, o tai trukdo kraujui tekėti.

4. Kontraceptines tabletes vartojančios moterys

Vartojant kontraceptines tabletes pavojus susidaryti trombams padidėja tris ar net keturis kartus. Todėl moterys pajautusios tokius simptomus kaip kojų tinimas, kvėpavimo sutrikimas ar skausmas krūtinėje, turėtų sunerimti ir nedelsdamos kreiptis į medikus.

5. Sergantieji infekcinėmis arba uždegiminėmis ligomis

Kraujas kreša tiek susižeidus, tiek sergant tokiomis ligomis kaip vėžiu, cukriniu diabetu, ŽIV ir t. t. Kartais trombai gali susidaryti dar net prieš susergant vėžiu – taip organizmas įspėja apie artėjančią ligą.

6. Mažai judantys asmenys

Pasyvų gyvenimo būdą gyvenantys, fizinio aktyvumo nemėgstantys ar sėdimą darbą dirbantys žmonės patiria didesnę grėsmę per savo gyvenimą susirgti tromboze. Nemažą pavojų patiria ir tie, kurie automobiliu, autobusu ar lėktuvu keliauja daugiau negu 4 valandas, mat kelionės metu yra nejudama, spaudžiamos kraujagyslės.

7. Ligą paveldėję pacientai

Jei šeimos nariui bent kartą buvo susidaręs krešulys kraujagyslėje ne dėl traumos, gali būti, kad tai yra paveldima problema. Todėl reikėtų kreiptis į specialistus, kurie patikrintų ar kraujas nėra linkęs tirštėti.

8. Anksčiau kraujo trombais sirgę asmenys

Akivaizdu, kad yra didelė tikimybė, jog trombas gali užblokuoti kraujo pratekėjimą jei taip yra nutikę ir anksčiau. Medikai mano, kad pasikartojantis krešėjimas dažnai atsiranda aplink venų vožtuvus. Į tai svarbu atkreipti dėmesį, mat ši problema gali stipriai jiems pakenkti paskatindami lėtinės ligos vystymąsi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.