8 keisčiausios istorijos, 2017-aisias sukrėtusios medicinos pasaulį

Žmogaus kūnas yra itin paslaptingas ir kartais pasitaiko tokių ligų ar sveikatos sutrikimų, kad iš nuostabos net ir medikai nežino, ką sakyti. 2017 metai taip pat nepagailėjo iššūkių tiek pacientams, tiek medikams, rašė foxnews.com

kiti
kiti
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2017, 9:07 PM

1. Žarnyne rado dantų kabių vielą

30 metų moteris iš Australijos, atvykusi pas gydytojus dėl pilvo skausmų, tokios diagnozės išgirsti nesitikėjo. Medikai jos žarnyne aptiko vielą nuo dantų kabių, kuri ten išbuvo gerą dešimtmetį. Viela buvo neilga, vos 7 cm, tačiau skrandyje šie matmenys yra gerokai daugiau, nei delne.

2. Auksaplaukės sindromas

Siaubinga tragedija užklupo vieną šeimą, gyvenančią Jungtinėje Karalystėje. Jų 16 metų dukra netikėtai mirė išvykusi į kolegiją. Jasmine Beever mirties priežastis yra susijusi su plaukų kamuoliuku, kuris buvo skrandyje ir sukėlė opų atsiradimą. Dėl šios priežasties organų funkcijos paprasčiausiai sustojo.

Pacientams, kurie praryja savo plaukus, dažniausiai yra nustatomas Auksaplaukės (angl. Rapunzel) sindromas, kurį sukelia psichinis sutrikimas, vadinamas trichofagija. Ji pacientus verčia rautis plaukus ir juos valgyti.

3. Hiršprungo liga

Kinijoje gydytojai pašalino maždaug 76 cm gaubtinę žarną po to, kai vyro pilvas ištino tarsi 9 mėnesį besilaukiančios moters. Medikai joje atrado net virš 13 kg išmatų. Taip nutiko todėl, kad nuo vaikystės vyriškais turėjo problemų tuštindamasis.

Hiršprungo liga, gimdymo metu kilęs defektas, nustatomas 1 iš 5 000 JAV gimstančių kūdikių. Jis palieka pacientus be nervinių ląstelių tarp gaubtinės žarnos sienelių.

4. Pašalino ne tą sėklidę

Stevenas Hanesas teisme išsireikalavo 870 tūkst. JAV dolerių po to, kai operacijos metu chirurgas pašalino ne tą sėklidę. 

54 metų vyras ieškojo gydymo dėl lėtinio skausmo dešiniojoje sėklidėje, bet po tokios medikų klaidos jis bijo kreiptis tolimesnės pagalbos.

5. Prakaitavimas krauju

21 metų moteris kreipėsi į medikus, nes gausiai prakaitavo krauju. Šis gąsdinantis prakaitas pasirodo ant rankų bei veido, o su sveikatos sutrikimu moteris vargsta jau trejus metus. Prakaituoti mergina pradėdavo netikėtai, miegant arba užsiimant fiziškai aktyvia veikla.

Galutinė diagnozė buvo hematidrozė – tai itin reta liga, pasireiškianti spontanišku prakaitavimu krauju, kur oda nėra pažeista ar net nėra prakaito liaukų.

6. Berniukas miegojo 11 dienų

7 metų berniukas Wyattas Shawas švęsdamas giminių vestuves kietai užmigo. Kai jo mama kitą dieną pažadino, jis paaiškino, kad jam skaudėjo pilvą ir jo galva sužeista. Wyattas vėl užmigo. Nortono vaikų ligoninėje, Luisvilyje, JAV, jis miegojo 10 dienų kol galiausiai atmerkė akis.

Jo atvejis paslaptingas, bet jam buvo paskirti vaistai, gydantys priepuolius ir panašu, kad jie Wyattui padėjo. Jam taip pat sunku vaikščioti ir kalbėti, bet visų pirma gydytojai mėgina išsiaiškinti, kas sukėlė tokią mieguistą būseną.

7. Norėjo nužudyti dukterėčią

Kūdikio gimimas paprastai atneša didžiulį džiaugsmą ir jaudulį, bet viena teta sukūrė žiaurų planą, kaip nužudyti savo 11 savaičių dukterėčią. Sara Rodriguez-Miranda, 19 metų mergina, naudojosi mobiliuoju telefonu, kuriuo dalinasi su savo mama, kad praneštų vaikinui, jog sutraiškė tabletes ir sudėjo į kūdikio pieno buteliuką, esantį šaldytuve.

Ji buvo tariamai nusiminusi, kai jos mama pakvietė savo brolį su vaikeliu ir sužadėtine apsistoti pas jas ilgiau nei mergina tikėjosi. Sarai mama perskaitė žinutes ir prieš informuodama policiją spėjo paimti buteliukus prieš kūdikiui išgeriant jų turinį. Mergina pripažino, jog yra nusivylusi dėl to, kad kūdikis vis dar gyvas.

8. Ehlerio-Danloso sindromas

40 metų Sarah Gearing turi Ehlerio-Danloso sindromą, dėl kurio jos kūno jungiamieji audiniai irsta, o tai reiškia, kad jos sąnariai dažnai taip pat iširsta. Dėl tokios būklės, jos smegenys pasislinko iš savo vietos kaukolėje, o kad šią problemą išspręstų, jai reikia 10 valandų operacijos, kuri kainuoja apie 170 tūkst. dolerių.

Jos smegenys iš vietos pasislinko maždaug 7 mm. Dėl to skystis, esantis tarp smegenų ir stuburo, negali normaliai tekėti. Be to, mergina skundžiasi nuolatiniu fiziniu ir psichiniu skausmu bei jos sąnariai tokie laisvi, kad net čiaudint šonkauliai pakeičia poziciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.