Ligoninės maistą sukritikavusiam A.Tapinui – Jurbarko mero atkirtis

Šeštadienį portale lrytas.lt buvo paskelbtas straipsnis, kuriame atkreiptas dėmesys į gana opią Lietuvos problemą – maisto ligoninėse kokybę. Temą atgaivinęs žurnalistas Andrius Tapinas savo „Facebook“ paskyroje pasidalino Jurbarko ligoninėje patiektos vakarienės nuotrauka. Joje užfiksuota bulvių košė su juodos duonos rieke, kurią žurnalistas ironiškai pavadino „Šimtmečio rieke“.

 Socialiniame tinkle Jurbarko ligoninės maistą sukritikavęs Andrius Tapinas sulaukė miesto mero atsakymo.<br> Socialinių tinklų ir R.Neverbicko nuotr.
 Socialiniame tinkle Jurbarko ligoninės maistą sukritikavęs Andrius Tapinas sulaukė miesto mero atsakymo.<br> Socialinių tinklų ir R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2018, 6:43 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 8:15 PM

„Apie ligoninių maistą esu kalbėjęs ir rodęs ne kartą, bet Jurbarko ligoninė temą pakelia į kokybiškai naują lygmenį. Juodos duonos riekės ir bulvių košės derinys, ligoninės dietologų nuomone, tikriausiai yra naujas proveržis modernioje medicinoje.

Įdomu, ar Jurbarko rajono savivaldybė meras Skirmantas Mockevičius ryžtųsi iššūkiui paskanauti „šimtmečio riekės“, – savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė žurnalistas.

Kaltę suvertė maisto gamintojams

Pasak A.Tapino, didžiausią atsakomybę turėtų prisiimti VšĮ „Kretingos maistas“, kuri, laimėjusi konkursą, pagal trejų metų sutartį minėtą ligoninę aprūpina maistu. Įmonės Jurbarko skyriaus direktorė Jurgita Briedienė pakomentavo susiklosčiusią situaciją.

„Jurbarko ligoninės pacientams vakarienei, o ne pusryčiams, buvo pateikta bulvių košė su spirgučių padažu, kuris ligoninės prašymu buvo įmaišytas į košę, kefyras ir duonos riekė. Iš valgyklos maistas išduodamas ligoninės maisto dalintojoms, kurios pasirašo VšĮ ,,Kretingos maisto“ žurnaluose už patiekalų bendrą kiekį, išdavimo laiką ir temperatūrą. 

Gyvename mažame mieste, vieni kitus puikiai pažįstame. Nuolatos kartojame, kad jei kas netinka, iš karto kreipkitės į mus, maitintojus, ar ligoninės administraciją. Esame atviri dialogui, yra įdiegta ir nemokama kokybės linija, visada galima teikti pastabas, pasiūlymus, pageidavimus, ir tikrai visada atsižvelgiame į nuomones.

Ligonio maitinimui Jurbarko ligoninėje skiriama 3,04 Eur vienai dienai. Į tą kainą įeina aukštos kokybės žaliavos, darbo užmokestis, patalpų nuoma, elektros energija, vanduo ir t.t. Maitinama tris – penkis  kartus  per dieną: vaikai – keturis, o kai kuriomis ligomis sergantys asmenys net ir penkis. Ir visais atvejais kana lieka ta pati – vienam pacientui 3,04 Eur dienai.

Esame viešoji įstaiga, todėl dar kartą norime akcentuoti, kad nuolatinis dėmesys  skiriamas teikiamos paslaugos kokybei ir gaminamam maistui, o ne pelno siekimui“, – aiškino VšĮ „Kretingos maistas“ direktorė J.Briedienė.

Nuotraukoje – ne Jurbarko ligoninės maistas?

Įmonės direktorė J.Briedienė teigė negalinti patvirtinti, kad Andriaus Tapino pasidalintoje nuotraukoje yra matyti būtent Jurbarko ligoninės maistas. Jeigu taip, žurnalistas pasidalino ne pilna, ne visus produktus apimančia fotografija.

„Nesame tikri, kad nuotrauka daryta Jurbarko ligoninėje: informacija iškreipiama, neatskiriama, kur pusryčiai ar vakarienė, fotografuojama tik dalis maisto. Šitokia šmeižianti informacija neša destrukciją, labai skaudina darbuotojas, juolab, kad maisto dalinimą vykdo pačios ligoninės, o ne mūsų įmonės darbuotojos“, – aiškino ji.

Papiktino ir ligoninės personalą

Toks žurnalisto komentaras socialiniame tinkle sukėlė didelį nepasitenkinimą ir pačioje Jurbarko ligoninėje. Jurbarko ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja slaugai Lina Gedminienė neslėpė pasipiktinimo. Pasak medikės, žurnalistas nė nesikreipė į administraciją, o perėjo tiesiai prie šmeižto viešojoje erdvėje. 

,,Labai žeidžia p. A.Tapino pasisakymai, neįsigilinus į situaciją. Valgiaraščius deriname su dietistais, su VšĮ ,,Kretingos maistas“ juos esame susiderinę ir pasitvirtinę. Padažas šiuo konkrečiu atveju mūsų ligoninės administracijos prašymu buvo įmaišytas į bulvių košę. Šalia buvo patiektas kefyras bei riekė tamsios duonos, nes kai kurie pacientai mėgsta visus patiekalus užkąsti.

Ligoninėje įdiegta kokybės vadybos sistema, vykdoma nuolatinė darbuotojų kontrolė. Ji neapeina ir dalinančių maistą. Mūsų ligoninė džiaugiasi, kad  VšĮ ,,Kretingos maistas“ darbuotojos  gamina skanų, kokybišką maistą, atsižvelgiama į ligonių ir mūsų pageidavimus, žiūrima daržovių sezoniškumo, pagal tai koreguojami valgiaraščiai.

Apie tai, kad maistas kokybiškas ir skanus byloja faktas, kad beveik visi administracijos darbuotojai perka VšĮ ,,Kretingos maistas“ virėjų pagamintą maistą pietums, nors ir turi galimybę patys atsinešti  iš namų ar pavalgyti kavinėje“, – teigė gydytoja L.Gedminienė.

Problemas sprendžia vietoje

Gydytoja tikino, kad kokybė tikrinama nuolat: pacientams yra pateikiamos apklausos, palatose yra pasiūlymų dėžutės, į kurias pacientai bei jų artimieji gali įmesti užrašytus pageidavimus, be to patikrinimai atliekami kiekvieno audito metu.

„Niekaip negaliu sutikti, kad mūsų maistas nekokybiškas. Jis yra subalansuotas ir ne kartą tikrintas. Paskutinis neplaninis patikrinimas vyko šiandien – apsilankė ne tik miesto meras Skirmantas Mockevičius, bet ir žurnalistai, ligoninės vyriausiasis gydytojas Aivaras Šlekys. Buvo apklausti pacientai, darbuotojai. Nesulaukėme nė vieno nusiskundimo. 

Beje, visada skatiname savo pacientus, kad jeigu yra kokių nusiskundimų, tegu kreipiasi, prašo. Problemas esame linkę spręsti čia ir dabar, o ne vilkinti ar šnekėti per aplinkui“, – sakė L.Gedminienė.

Miesto meras patvirtino kokybę

Susisiekus su Jurbarko miesto meru Skirmantu Mockevičiumi buvo patvirtintas ne tik netikėtas vizitas į ligoninę, bet ir maisto kokybė.

„Šiandien pats vykau į „Kretingos maisto“ įmonę, domėjausi, kaip maistas yra gaminamas, kaip patiekiamas. Mano vizitas buvo neplaninis, apie jį nežinojo nei įmonės direktorė J.Briedienė, nei vyriausias Jurbarko ligoninės gydytojas A.Šlekys. 

Kiek leido normos apžiūrėjau virtuvę, paprašiau, kad iš bendro puodo patiektų šiandienos pietų meniu. Maistas tikrai nebuvo paskanintas ar kaip kitaip pagerintas, bet galiu patvirtinti, kad jis tikrai nepasirodė prastos kokybės.

Mano subjektyvia nuomone, jis skanus, tik šiek tiek prėskas, mat druskos dedama normos ribose, nedaug. Pats valgiau sriubą ir balandėlius, o nusiskundimų nė pats neturiu, nė girdėjau iš pacientų.

Specialiai apklausėme Vaikų ligų skyriaus mažuosius pacientus, jų mamas, kituose ligoninės skyriuose gulinčius asmenis ir tikrai nei vienas iš jų pretenzijų nereiškė“, – tvirtino meras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.