Negalima ignoruoti: štai kas gresia suvalgius supelijusį maistą

Kiekvienas bijome, kad namuose neapsigyventų pelėsis, tačiau pamatęs jį ant batono dažnas nekreipia dėmesio ir pašalinęs tą gabalėlį valgo toliau. Supelijęs maistas gali pakenkti sveikatai, sukeldamas alergines reakcijas ar kvėpavimo takų sutrikimus, rašė fsis.usda.gov.

 Nepakanka tik nupjauti ant duonos esantį pelėsį, nes sveikatai pavojingi toksinai pasklinda po visą produktą.<br> 123rf.com nuotr.
 Nepakanka tik nupjauti ant duonos esantį pelėsį, nes sveikatai pavojingi toksinai pasklinda po visą produktą.<br> 123rf.com nuotr.
 Pelėsiuose gaminamos medžiagos gali sukelti nemalonius simptomus, tokius kaip galvos skausmas, pykinimas, vėmimas ar viduriavimas.<br> 123rf.com nuotr.
 Pelėsiuose gaminamos medžiagos gali sukelti nemalonius simptomus, tokius kaip galvos skausmas, pykinimas, vėmimas ar viduriavimas.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 12, 2018, 6:49 AM

Supelijusio maisto reikėtų vengti

Priešingai nei mano daugelis, supelijusio maisto valgyti yra nepatartina net jeigu tai tokie produktai kaip duona, kietesni vaisiai, daržovės. Duonoje pelėsis plinta labai greitai, kadangi joje daug oro tarpų. Vien nupjaustyti sugedusių duonos dalių nepakanka.

Ant maisto produktų esančiuose pelėsiuose gaminamos medžiagos jautresniems žmonėms gali sukelti nemalonius simptomus, tokius kaip galvos skausmas, pykinimas, vėmimas ar viduriavimas. Rečiau ant produktų atsiradęs pelėsis pradeda gaminti mikotoksinus – nuodingas medžiagas, galinčias sukelti daug rimtesnių sveikatos problemų.

Kas yra mikotoksinai?

Mikotoksinai – tam tikros pelėsių rūšies gaminama kenksminga medžiaga, kuri randama grūdiniuose ir riešutiniuose augaluose bei salieruose, obuoliuose, vynuogių sultyse ir kituose maisto produktuose.

Jų tipų yra begalė ir mokslininkai vis atranda naujų. Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija nustatė, kad 25 proc. visų pasaulio grūdinių augalų yra paveikti vienos pavojingiausių ir kenksmingiausių mikotoksinų rūšies – aflatoksinų.

Kas yra aflatoksinai?

Aflatoksinai – tai vėžį sukeliantys nuodai, kuriuos gamina tam tikri grybai, esantys maisto produktuose ir pašaruose, ypatingai kukurūzuose ir žemės riešutuose. Aflatoksinų poveikis gali būti mirtinas tiek žmonėms, tiek gyvūnams, nes lėtinis apsinuodijimas jais gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, kepenų vėžį.

Kaip pelėsis gali išsivystyti šaldytuve?

Nepaisant to, kad pelėsis mieliau vystosi šiltoje temperatūroje, jis gali atsirasti ir šaldytuve. Šie mikroskopiniai augalai mėgsta terpę, kurioje yra cukraus arba druskos. Tad pelėsį galima sutikti ir šaldytuve esančiuose uogienių stiklainiuose ar ant sūdytos mėsos.

Kaip apsisaugoti nuo pelėsio?

- Pagrindinė ir svarbiausia taisyklė – tai švaros palaikymas, todėl rekomenduojama bent kartą per kelis mėnesius išvalyti šaldytuvą. Tam puikiai padės šiltame vandenyje išmaišytas vienas arbatinis šaukštelis sodos.

- Nuolat vėdinkite namus.

- Prieš pirkdami maisto produktus ir gaminius kruopščiai juos apžvelkite, atkreipkite dėmesį į galiojimo datą.

- Nepirkite nukainuotų produktų, nes dažniausiai jų kaina būna žemesnė dėl pasibaigusios galiojimo datos, todėl yra didžiulė rizika, jog pelėsis jau yra pradėjęs vystytis.

- Pirkite maistą mažais kiekiais, kad spėtumėte suvartoti iki galiojimo datos pabaigos.

- Prieš patiekiant maistą, laikykite jį uždengtą maistine plėvele, taip ore esančios pelėsių sporos nepateks ant maisto, o jis pats nesudžius.

- Išėmus iš šaldytuvo šviežius produktus nelaikykite jų ilgiau nei 2 valandas.

- Maisto likučius rekomenduotina suvartoti per 3-4 dienas.

Ką daryti su maistu, jei užklupo pelėsis?

- Neuostykite supelijusio maisto, tai gali sukelti kvėpavimo takų sutrikimus.

- Nedelsiant išmeskite.

- Išvalykite vietą, kur buvo supelijęs produktas.

- Apžvelkite šalia buvusius produktus, ar pelėsis neišsiplėtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.