Liežuvis gali išduoti ir kūno, ir sielos ligas

Kinų medicinos specialistas Sergejus Polovizkis (35 m.) vengia diskusijų su tradicinės medicinos atstovais, nes jo argumentai per silpni. Tačiau jeigu parodysite liežuvį, vyras pasakys, ar šiąnakt gerai miegojote, o gal ir rimtai sergate. Ar gali kinų medicina išgydyti migreną, alkoholizmą ir padėti atsikratyti antsvorio?

Pagal kinų mediciną akupunktūros metu adatėlės smaigstomos į taškus, esančius ant meridianų – po organizmą išsiraizgiusių energinių kanalų. <br>„123rf.com“ nuotr.
Pagal kinų mediciną akupunktūros metu adatėlės smaigstomos į taškus, esančius ant meridianų – po organizmą išsiraizgiusių energinių kanalų. <br>„123rf.com“ nuotr.
S.Polovizkis pastebėjo, kad lietuviams būdingos ligos, susijusios su klimatu, – čia vėjuota ir drėgna, tad žmonės dažnai peršąla.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
S.Polovizkis pastebėjo, kad lietuviams būdingos ligos, susijusios su klimatu, – čia vėjuota ir drėgna, tad žmonės dažnai peršąla.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Į mūsų šalį S.Polovizkį atvedė meilė iš Radviliškio kilusiai Darijai, su kuria susipažino Izraelyje.
Į mūsų šalį S.Polovizkį atvedė meilė iš Radviliškio kilusiai Darijai, su kuria susipažino Izraelyje.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

2018-04-14 16:21, atnaujinta 2018-04-14 16:29

Sergejus gimė Rusijoje, tarnavo armijoje Izraelyje, kur 10 metų gyveno, vėliau mokėsi Kinijoje, o dabar yra įsikūręs ir dirba Vilniuje. Į mūsų šalį S.Polovizkį atvedė meilė iš Radviliškio kilusiai Darijai, su kuria susipažino Izraelyje, kur ji studijavo.

Vos po trijų mėnesių draugystės vyras lietuvei pasipiršo, o vestuves pora prieš keletą metų atšoko jau Lietuvoje.

Pora kartu buvo išvykusi į Kiniją. Kol Sergejus studijavo kinų mediciną, moteris mokėsi kinų kalbos.

Sergejui kremtant nelengvus mokslus tekdavo naudotis vertėjų paslaugomis tiek auditorijose, tiek laikant egzaminus, tiek dirbant poliklinikoje. Mat angliškai net 12 milijonų gyventojų turinčiame Čengdu beveik niekas nekalba, o per trejus metus išmokti reikėjo daug.

„Mėgstu padėti žmonėms, tad norėjau išsirinkti tokią veiklą, kuri būtų naudinga kitiems. Todėl mane patraukė kinų medicina, kurioje šiek tiek kitaip prieinama prie ligos, kitaip žiūrima į žmogų ir jo kūną, – daug individualiau negu tradicinėje medicinoje“, – apie profesijos pasirinkimą pasakojo S.Polovizkis.

– Kinų medicinai jau apie 4000 metų. Ar gydymo metodai išliko tokie patys?

– Principai, filosofija ir metodai išliko tokie patys, tik naudojamos priemonės tapo šiuolaikiškesnės. Anksčiau nebuvo adatėlių. Vietoj jų kinų medikai naudojo gyvūnų kaulus. Anksčiau norint stimuliuoti biologiškai aktyvius taškus jie būdavo pradeginami karčiųjų pelynų suktine.

Dabar atrandami nauji taškai. Kinų medicina nuolat modernėja.

Tai susiję su tuo, kad Kinija tapo atvira šalimi, į kurią užsieniečiai gali atvykti mokytis ir mokyti.

– Bet esu skaičiusi, kad kinai šiais laikais serga labiau nei anksčiau.

– Kinai nepradėjo daugiau sirgti, tiesiog pasikeitė ligos. Šalyje daugėjo užsieniečių, tad radosi produktų, nebūdingų tradicinei kinų virtuvei.

Pavyzdžiui, duona, pienas ir greitasis maistas, gazuoti gėrimai. Juos ėmė vartoti ir jauni žmonės, ir vaikai. Kinijoje atsirado naujų sveikatos problemų, pavyzdžiui, nutukimas, kurio anksčiau niekada nebuvo.

Taip pat odos problemų, kurios susijusios su laktozės vartojimu, nes kinų tauta prastai ją toleruoja. Dėl to žmonėms prireikia įvairesnių procedūrų. Bet kinai siekia išsaugoti savo senosios medicinos principus ir virtuvę.

– Koks lietuvių požiūris į kinų mediciną?

– Šiek tiek nepatiklus. Bandau pateisinti tuo, kad jie tiesiog nežino, kas tai yra. Todėl kiekvienam pacientui stengiuosi paaiškinti, į kokius taškus smaigstau adatėles, kodėl, kaip tai veikia, kokių jis turi rūpesčių ir ką jam dar reikėtų pakeisti.

Su žmogumi praleidžiu valandą, o likusias 23 valandas jis būna pats su savimi. Dauguma sveikatos problemų kyla dėl netinkamų įpročių, tad pasakoju žmonėms apie juos.

Taip pat paaiškinu, kad mano taikomi metodai nebaisūs, neskausmingi, kai kuriais atvejais net malonūs ir iš tikrųjų greitai padeda.

– Kokios problemos žmones atveda pas jus?

– Kreipiamasi dėl įvairių nusiskundimų – nuo galvos skausmo iki rimtų sportinių traumų. Ateinama dėl lėtinių ligų, po insulto, atvedami vystymosi problemų turintys vaikai.

Kreipiasi poros, negalinčios susilaukti vaikų. Kinų medicinoje nevaisingumas siejamas su emocine ir sąmonės būkle. Geriausiai ginekologiją ir pediatriją kinų medicinoje apibūdina frazė: „Porai negali gimti vaikas, jei jie miega atskirose lovose.“

To nereikėtų suprasti tiesiogiai. Tai reiškia, kad žmonės nepakankamai laiko praleidžia kartu. Kai ateina tokia pora, akupunktūrą taikau abiem kartu. Kinų medicinoje neieškoma, kuris kaltas labiau, kuris mažiau, tiesiog porą reikia sujungti.

Dažnai žmonės kreipiasi dėl migrenos. Priepuolio metu žmogus kelias dienas visiškai iškrinta iš gyvenimo. Jį erzina šviesa, garsai, jis gali net užsidaryti į tamsų kambarį ir tiesiog sėdėti.

Migrenos išgydyti neįmanoma, bet galima padaryti taip, kad tokie priepuoliai būtų kuo retesni. Pavyzdžiui, kartą per metus.

Lietuviams būdingos ligos, susijusios su klimatu. Čia vėjuota ir drėgna, žmonės dažnai peršąla, tad geriausia imtis profilaktikos. Kitaip tariant, didinti organizmo atsparumą. Kinų medicinos pagrindas – viską daryti taip, kad nesusirgtum.

– Kaip diagnozuojate ligas?

– Pagal kinų mediciną, ligos pirmiausia diagnozuojamos matuojant pulsą ir apžiūrint liežuvį. Anksčiau, kai žmonės rečiau prausdavosi ir nenaudojo dekoratyvinės kosmetikos, dar turėjo reikšmės odos spalva ir kvapas. Dabar šios ypatybės gali būti užmaskuotos, tad nėra patikimos.

Liežuvis parodo problemas, kurios yra esamuoju laiku, staigius organizmo pokyčius, o pulsas gali parodyti net ilgalaikius negalavimus.

Skirtingos liežuvio dalys atitinka vis kitą organą. Liežuvio galas – širdis. Šiek tiek aukščiau – plaučiai. Liežuvio kraštai – kepenys ir tulžies pūslė. Liežuvio viršus – skrandis ir blužnis. O ties liežuvio šaknimi – inkstai.

Įvertinus visas vietas galima nuspręsti, kas žmogaus organizme negerai.

– Kaip atrodo sveiko žmogaus liežuvis?

– Tokio niekada nesu regėjęs. O kaip jis turėtų atrodyti idealiai? Švelniai rožinės spalvos, ne tamsiai raudonas, ne šviesiai mėlynas, bet rožinis – kaip jauno paršelio.

Šitaip sveiką liežuvį apibūdina patys kinai. Nedaug baltų apnašų, taisyklingos formos, be jokių neaiškių iškilimų. Labai sunku tokį pamatyti todėl, kad gal žmogus pas mane atėjo ką tik pavalgęs ir tuo metu veikia jo virškinimo organai.

Tai atspindi liežuvis. Atsiranda storesnių apnašų. Jeigu žmogus blogai miegojo, liežuvio kraštai atrodys tarsi apkandžioti. Arba tai reiškia, kad žmogus turi virškinimo problemų.

Jei žmogus patyrė emocinių išgyvenimų, ant liežuvio gali atsirasti raudonų taškų. Liežuvis pasikeičia patyrus insultą – tampa beformis, ypač jo galiukas.

Sunkios ligos taip pat matomos. Toks liežuvis gali net išgąsdinti – jis gali būti su daugybe apnašų, o tai reiškia, kad organizme labai daug drėgmės, kuri neigiamai veikia sveikatą.

Visa tai matydamas galiu įtarti, kas žmogui negerai. O pasitikslinęs sprendžiu, kokius metodus taikyti, – ar akupresūrinį, ar kitokį masažą, ar akupunktūrą.

– Kaip akupunktūra veikia žmogaus organizmą?

– Adatėlės smaigstomos į taškus, esančius ant meridianų – po visą organizmą išsiraizgiusių energinių kanalų. Jų yra 12 – 6 vyriški ir 6 moteriški.

Mano užduotis – adatėle pataikyti į meridianą ir stimuliuoti energiją, pašalinti tai, kas neprateka. Tada pagerėja organizmo gebėjimas prisitaikyti prie staigiai pasikeitusių sąlygų, jo elastingumas.

Kinų medicinos principai remiasi in ir jang energija. Jang – karštoji, Saulės, Žemės energija, vyriška, o jin – šaltoji, Mėnulio, vandens energija, moteriška. Jos abi nuolat siekia pusiausvyros.

Kai išeiname į lauką per plonai apsirengę, šaltosios in energijos būna daugiau. O jang energija stengiasi susilyginti kildama į viršų.

Kas tuo metu vyksta mūsų organizme? Mūsų poros traukiasi, patys imame glėbti save, kad išsaugotume šilumą. Pradedame greičiau judėti. Ir kai tos energijos vėl susilygina, nebejaučiame jokio nepatogumo.

Viena kinų medicinos užduočių – kad mes būtume lankstesni tokiems pokyčiams. Kinų medicina netoleruoja tokių staigių pokyčių, kai beveik visiškai atsisakoma maisto. Tai didelis stresas. Daugelis juk žino, kad vėliau svoris grįžta su kaupu.

– Kokias didžiausias klaidas pagal kinų mediciną daro lietuviai?

– Lietuvoje valgoma per daug mėsos. Ir tai suprantama, nes lauke dažniausiai šalta. Norisi, kad kas nors mus sušildytų. Lietuviai valgo daug kiaulienos, nes ji – šilta mėsa. Pagal kinų mediciną – viena šilčiausių.

Kinai ir kitos Azijos tautos daro kiek kitaip – jie naudoja daug prieskonių, kurie taip pat šildo.

Mes neteisingai deriname produktus, valgydami skubame, užgeriame maistą, valgome jį per šaltą. Pagal kinų mediciną maistas turi būti šiltas, nes organizmui tokį lengviau perdirbti.

Taip pat ir vanduo. Kinijoje jums niekada nebus pasiūlyta šalto vandens, nebent tai bus vakarietiškas restoranas. Jums bus atnešta karšto vandens stiklinė ir turėsite palaukti, kol jis praauš, kad galėtumėte gerti.

Nes jei jūs neseniai patyrėte stresą ar blogai miegojote, šaltas vanduo jūsų organizmui sukels dar didesnį stresą, galbūt atsiras virškinimo problemų.

– Ar kinų medicina gali išgydyti alkoholizmą?

– Kad būtų galima išgydyti alkoholizmą, pats žmogus turi apsispręsti. Tai galioja ir kalbant apie rūkymą ar persivalgymą.

Žmogus pats nusprendžia, kad viskas, užtenka, o kinų medicina padeda palengvinti nuo tada žmogaus organizme vykstančius procesus, abstinenciją. Būtent ji žmogui ir yra sunkiausia.

– O ar galite padėti atsikratyti antsvorio?

– Jeigu žmogus nori sulieknėti, turi taisyklingai maitintis. Jeigu aš žmogui atlieku procedūras, kurios padeda gerinti medžiagų apykaitą, reguliuoti skrandžio, blužnies ir kitų organų darbą, o jis grįžęs namo valgo saldžias bandeles, padėti negaliu. Negaliu užklijuoti burnos, kad jis nevalgytų.

Anksčiau svėriau 110 kilogramų, o po to labai iš lėto savo svorį sumažinau iki 79 kilogramų. Man padėjo kinų medicina. Pirmiausia tinkamas požiūris į mitybą. Antra, padėjo fiziniai pratimai.

Galiausiai pats sau stimuliavau ant pilvo ir kojų esančius taškus. Taip veikiama medžiagų apykaita, limfos tekėjimas – gerinamas organizmo metabolizmas. Prisipažinsiu, sau smeigti adatėles nebuvo labai jauku, tačiau tai normali praktika.

– Tai ir pats gydotės adatėlėmis?

– Taip. Tiesa, yra viena problema. Kai dešine ranka įsmeigiu adatėles į kairę ranką, pastarąja tą patį padaryti į dešinę sunkoka.

Žinau, kad tradicinės medicinos atstovai į tai žvelgia šiek tiek kritiškai, nes energijos či neįmanoma nei paliesti, nei išmatuoti. Jei reikėtų ginčytis su tradicinės medicinos gydytoju, man būtų sunku argumentuoti savo teiginius, nes viskas paremta labiau pojūčiais.

Bet dabar daugybė vaistų, kuriuos skiria tradicinės medicinos gydytojai, yra gaminami iš augalų. O tai irgi vienas kinų medicinos pagrindų. Tikiu, kad abi medicinos kada nors gali susilieti.

Dažniausiai pas mane žmonės ateina po to, kai apsilanko poliklinikoje. Taip yra visame Vakarų pasaulyje, kur kinų medicina – tarsi papildomos priemonės.

Tiesa, Izraelyje kiek kitaip. Ten poliklinikoje gali pasirinkti, ar nori būti gydomas tradicinės, ar kinų medicinos gydytojo.

– Ko gero, susiduriate ir su kritikais. Ar esate pašiepiamas, pavadinamas burtininku?

– Visiems sakau, kad apie kinų mediciną gali paskaityti ir tai priimti arba ne, be to, jei kils klausimų, galėsiu viską paaiškinti. Čia nėra jokios magijos – nebarstau jokių miltelių ant žmonių, nešoku su būgnu aplinkui ir nesiskelbiu stebuklingai išgydęs. Bet žmonės juk patys jaučia, kad po keleto kartų jiems pagerėja.

Ir pats daug geriau jaučiuosi, jei žmogui padėjau ir jis pas mane daugiau nebeateina. Vadinasi, ne tik padėjau tas problemas išspręsti, bet ir pakeičiau gyvenimą taip, kad daugiau jis tuo nesiskundžia.

Labiausiai džiaugčiausi, jei visai niekas neateitų. Tai reikštų, kad žmonės yra sveiki.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.