Tikra juoko dozė: mergina atskleidė, ką per miegus kalba jos vaikinas

Kalbėjimas miegant, arba somnilokvija, yra miego sutrikimas, apibūdinamas kaip nesąmoningas miegančio asmens kalbėjimas. Kartais tai pasireiškia murmėjimu ar pora žodžių, o kartais asmuo gali kalbėti aiškiais monologais ar net netyčia bandyti įtraukti kitą asmenį į dialogą.

 Vaikinas per miegus kalba negirdėtus dalykus.<br> 123rf.com nuotr.
 Vaikinas per miegus kalba negirdėtus dalykus.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2018, 7:22 AM

Gera žinia ta, kad daugumos šis sutrikimas ilgai nekamuoja, jį daugiausia patiria vaikai ir vyresni nei 25 metų amžiaus vyrai. Kadangi tokie kalbėtojai nesupranta savo veiksmų ir sąmoningai jų nevaldo, balso tembras bei kalbėjimo pobūdis gali atrodyti visai kitoks, nei atsibudusio asmens.

Kartais šis kalbėjimas visai nesusijęs su gyvenimiška kalbėtojo patirtimi, o kartais atspindi praeities įvykius, gali netgi juos detaliai nupasakoti. Tačiau tai niekada negalės būti panaudota kaip įrodymas teisme – nusikaltėlio prisipažinimas miegant nėra laikomas tikru prisipažinimu, mat jo metu asmuo nėra sąmoningas.

Pasidalino patirtimi

Viena socialinio tinklo „Twitter“ vartotoja papasakojo, kad jos vaikinas nuolat kalbėdavo per miegus. Tačiau jo teiginiai labiau primenė komiškus, o ne šiurpą keliančius prisipažinimus. Moteris teigė, kad šias frazes jis pasakydavo staiga, iš niekur nieko, o paskui ir vėl nugrimzdavo į miegą:

„O Dieve, jis toks didžiulis, kaip... PAUKŠTIS!!!“

„Dieve mano, gi jau apie tai kalbėjom... Kiek galime apie tai kalbėti?!“

„Niekada nebūna pakankamai sūrio traškučiams...“

„Ką? Ta pieniška dešrelė juokauja.“

„Kiaulė yra karalius.“

„Nosies snargliukai.“

„Neleisk Mario laimėti... Tik ne su gvakamole!“

„Tavo akių obuoliai būtent taip ir kvepia.“

„Tai padarė ji.“

„EI! Ant to nesišlapink!“

„Mačiau tave su obuoliu, kale.“

„Man nebesvarbu. Aš paleisiu tigrus.“

„Kodėl jis tai daro? Kodėl man šalta? Duokš koją.“

„Mums reikia į kanalizaciją... Vėžliukai.“

Šias ir kitas citatas ji pasidalino Twitter paskyroje Sleep_Sayings. Tačiau jos kantrybė ir nuolatinis žadinimas naktimis buvo nepakankamas porą išlaikyti kartu: moteris pranešė, kad jiedu išsiskyrė.

Sukelia stresas

Pasak specialistų, kalbėjimas miegant gali būti sukeltas streso, depresijos, nemigos ir miego trūkumo, mieguistumo dienos metu, alkoholio vartojimo bei karščiavimo. Daugeliu atvejų toks kalbėjimas yra paveldimas, tačiau jį gali sukelti ir aplinkos veiksniai.

Somnilokvija kyla ir dėl tokių priežasčių kaip košmarų sapnavimas, miego apnėja, retais atvejais tai siejama su tam tikromis psichikos ligomis ar nakties metu kylančiais traukuliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.