Per plauką nuo tragedijos: augantis vaisius motinos gimdoje išspyrė skylę

Nėštumas ir kūdikio laukimas – daugeliui moterų neišdildomą įspūdį sukelianti patirtis. Augantis vaisius, pamažu didėjantis pilvas bei jaučiami vaiko judesiai padeda iš anksto užmegzti artimą ryšį su dar negimusia atžala, o ir visą patirtį paverčia itin įsimintina.

 Kūdikis išspyrė skylę.<br> Šendženo ligoninės nuotr.
 Kūdikis išspyrė skylę.<br> Šendženo ligoninės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2018, 9:47 PM

Tačiau viena moteris šio etapo nepamirš net ir to panorėjusi, pranešė naujienų portalas „The New York Times“. Jauna Kinijos gyventoja vos nemirė po to, kai dar negimęs kūdikis jai įspyrė taip stipriai, kad sukėlė gimdos plyšimą. 

Motina, kuri žiniasklaidai žinoma tik Zhang vardu, buvo 35 savaites nėščia kai ankstų spalio rytą pajuto stiprų pilvo skausmą. Iš pradžių ji pagalvojo, kad tai tik sutrikusios skrandžio veiklos keliamas skausmas, tačiau būklei ėmus sparčiai blogėti, Zhang netrukus išpylė šaltas prakaitas.

Apie 10 val. ryto ji išvyko į Pekino universiteto Šendženo ligoninę. Priimamajame budėjusiems gydytojams ji pasiskundė itin stipriais skausmais, o patikrinus jos būklę buvo nustatyti kraujospūdžio, pulso ir kvėpavimo sutrikimai.

Plyšo gimda

Įvertinę simptomus, medikai nusprendė, kad moteriai greičiausiai bus plyšusi gimda, o atlikus tyrimą ultragarsu jų spėlionės pasitvirtino: rezultatai parodė, kad vaisius kiauriai išspyrė gimdos sieną. Gydytojai taip pat nustatė, kad vaisiaus kojos buvo išlindusios į motinos pilvo ertmę, bet įstrigo ties šlaunimis.

Dėl didelės pavojingo vidinio kraujavimo rizikos bei gresiančio šoko, moteris vos per 5 minutes atsidūrė ligoninės operacinėje, kur jai buvo atlikta neplanuota Cezario pjūvio operacija. Nors procedūra buvo rizikinga, o gydytojai baiminosi, kad kūdikio nepavyks išgelbėti, medikų profesionalumo ir greitos reakcijos dėka mergaitė gimė sveika.

Plyšimą lėmė senas randas

Atvėrę motinos pilvo ertmę, chirurgai atrado, jog gimdoje buvo atsivėrusi maždaug 7 centimetrų žaizda, sukėlusi pakankamai stiprų vidinį kraujavimą.
Peržiūrėję pacientės medicininę istoriją gydytojai išsiaiškino, kad 2016 metais toje vietoje buvo atlikta operacija, skirta pašalinti fibroidams – gerybiniams augliams, augantiems ant gimdos sienelių ir galintiems sukelti diskomfortą moteriai.

Dėl šios operacijos gimdos sienoje buvo likęs senas randas, palikęs silpną ir traumoms neatsparią vietą. Gydytojai aiškino, kad toks gimdos plyšimas yra itin retas, bet kartais pasitaiko seno Cezario pjūvio vietoje. Taip nutikus būtina skubi medikų priežiūra, nes moters ir vaisiaus būklė greitai gali tapti kritinė – motina gali nukraujuoti, o kūdikis žūti dėl itin didelės infekcijos rizikos.

Teigiama, kad dauguma plyšimų įvyksta gimdymo metu, tačiau Zhang atvejis įrodė, kad kiekviena taisyklė turi išimčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.