Mokslininkų atradimas: šis akių sutrikimas gali pranešti apie grėsmę gyvybei

Naujas tyrimas rodo, kad jūsų akys yra ne tik sielos veidrodis, kaip populiaru sakyti, bet ir gali daug atskleisti apie jūsų smegenų būklę. Tyrėjų grupė teigia nustačiusi, kad vyresni suaugusieji, sergantys akių liga retinopatija, susiduria su didesne insulto rizika, jiems taip pat gali dažniau pasireikšti demencijos simptomai. Negana to, minėtą akių sutrikimą turintiems asmenims gresia ankstyvesnės mirties rizika.

Tyrėjų grupė teigia nustačiusi, kad vyresni suaugusieji, sergantys akių liga retinopatija, susiduria su didesne insulto rizika, jiems taip pat dažniau gali pasireikšti demencijos simptomai.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Tyrėjų grupė teigia nustačiusi, kad vyresni suaugusieji, sergantys akių liga retinopatija, susiduria su didesne insulto rizika, jiems taip pat dažniau gali pasireikšti demencijos simptomai.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Tyrėjų grupė teigia nustačiusi, kad vyresni suaugusieji, sergantys akių liga retinopatija, susiduria su didesne insulto rizika, jiems taip pat dažniau gali pasireikšti demencijos simptomai.<br>Kauno klinikų asociatyvi nuotr.
Tyrėjų grupė teigia nustačiusi, kad vyresni suaugusieji, sergantys akių liga retinopatija, susiduria su didesne insulto rizika, jiems taip pat dažniau gali pasireikšti demencijos simptomai.<br>Kauno klinikų asociatyvi nuotr.
Taip regėjimą gali pažeisti diabetinė retinopatija.<br>P.Lileikio fotomontažas
Taip regėjimą gali pažeisti diabetinė retinopatija.<br>P.Lileikio fotomontažas
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-05-02 08:24

Retinopatija – akies tinklainių kraujagyslės pažeidimas. Dažniausios jos priežastys yra diabetas arba aukštas kraujospūdis.

Retinopatija gali išduoti regėjimo pokyčiai. Pavyzdžiui, dėl jos žmogui tampa sunku skaityti ar pamatyti tolimus daiktus. Vėlesnėse ligos stadijose gali atsirasti ir sunkesnių regėjimo sutrikimų, matomi tamsūs taškai.

Ankstesni tyrimai sunkesnę retinopatijos formą jau susiejo su didesne insulto rizika. Tai paaiškinti galima tuo, kad abi medicininės būklės yra susijusios su kraujagyslių sveikata.

Naujojo tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad žmonės, turintys retinopatijos požymių, dvigubai dažniau savo ligos istorijoje turi įrašą apie patirtą insultą, lyginant su laimingaisiais, kuriems ši akių liga nepasireiškė. Negana to, sergantys retinopatija, 70 proc. dažniau skundėsi dėl atminties problemų, kurios laikomos dažnu ankstyvu demencijos požymiu.

Deja, bet sunkią retinopatijos formą turintys asmenys susiduria su 2 ar net 3 kartais didesne rizika mirti per artimiausius dešimt metų.

Daugiau nei 5 tūkst. dalyvių

Nėra iki galo aišku, ar retinopatija iš tikrųjų įspėja apie būsimą insultą bei atminties problemas, sakė vyriausioji tyrėja daktarė Michelle Lin, kuri taip pat yra neurologijos profesorė Mayo klinikoje Džeksonvilyje, Floridoje (JAV).

Tyrimo dalyviai buvo paklausti apie tai ar praeityje jie yra patyrę insultą, suprastėjo jų atmintis. Tuo pat metu buvo įvertinta ir jų akių būklė. Todėl nėra aišku, ar akių sutrikimas jiems pasireiškė pirmiau nei kitos įvardytos sveikatos problemos, ar atvirkščiai.

Toliau mokslininkai planuoja stebėti šio tyrimo dalyvių sveikatos būklę. Bus siekiama išsiaiškinti, ar retinopatija padidina insulto riziką, ir ar ankstyva akių sutrikimo diagnozė padeda sumažinti insulto tikimybę.

Tyrime dalyvauja daugiau nei 5500 suaugusiųjų amerikiečių. Visiems jiems buvo atliktas tinklainės tyrimas, siekiant nustatyti retinopatiją.

Beveik 700 jų buvo nustatyta ši akių būklė ir 289 asmenys praeityje buvo patyrę insultą, o apie 600 pranešė apie atminties sutrikimus.

Tiesa, tyrimas dar nebuvo recenzuotas jokiame moksliniame žurnale.

Tyrimo nauda

M.Lin mano, kad akių būklės tyrimai gali suteikti geresnį supratimą apie tai, kas vyksta smegenų kraujagyslėse.

Mokslininkė ragino retinopatija sergančius žmones aktyviai bendrauti su savo gydytoju, kad galėtų kontroliuoti širdies ir kraujagyslių ligų, įskaitant insultą ir širdies ligas, rizikos veiksnius. Todėl svarbu valdyti savo kraujospūdį, blogojo cholesterolio kiekį.

Šios priemonės taip pat yra svarbios ribojant regėjimo praradimą dėl retinopatijos. Pasak Amerikos akių instituto, injekciniai vaistai ir lazerinė chirurgija yra jau sunkesnių atvejų variantai.

Remiantis insulto asociacijos ekspertu Danieliu Lacklandu, išvados patvirtina retinopatijos įtraukimo į sąrašą veiksnių, kuriuos gydytojai svarsto įvertindami pacientų insulto riziką, pagrįstumą.

Jei žmonės jau stebi savo sveikatą dėl nustatyto aukšto kraujospūdžio, ar retinopatijos diagnozė ką nors pakeistų? Gal ir ne, sakė M.Lin. Bet tuomet pacientams gali būti atliekama atminties sutrikimų patikra, jiems gali būti atliekama magnetinio rezonanso tomografija, siekiant nustatyti audinių pažeidimus ar kraujagyslių problemas.

Tuo pačiu žmonės, turintys širdies ir kraujagyslių rizikos veiksnių, turėtų kreiptis į oftalmologą, kuris patikrintų jų akių sveikatą.

Parengta pagal webmd.com ir consumer.healthday.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.