Regos korekcija lazeriu: gydytoja išsklaidė mitus apie operaciją

Prognozuojama, kad po 30 metų su regos problemomis susidurs net kas antras pasaulio gyventojas. Nors šiuolaikinių technologijų pagalba regos problemos gali būti sėkmingai sprendžiamos, jas vis dar gaubia nemažai mitų ir nepagrįsto nerimo. Šiandien kalbamės su Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja oftalmologe Rasa Paulavičiene apie keletą iš plačiai įsišaknijusių mitų apie lazerinę regos korekciją.

Akys, regėjimas.<br>123rf nuotr.
Akys, regėjimas.<br>123rf nuotr.
Akių gydytoja Rasa Paulavičienė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Akių gydytoja Rasa Paulavičienė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 12, 2022, 3:11 PM

1. Po regos korekcijos lazeriu lieka randas

Pacientams, kuriems nustatyta trumparegystė ir astigmatizmas, regos korekcija lazeriu yra puiki išeitis, kai nebenorima nešioti akinių arba kontaktinių lęšių. Naujausios kartos lazerinę įrangą naudojame jau antrus metus. Ji labiau negu ankstesnė įranga tausoja rageną ir leidžia operuoti pacientus, kurių ragena itin plona ir kurie yra itin jautrūs prisilietimams. Čia galimi du regos korekcijos metodai – LASEK arba „SmartSurf“. Abu atliekami be pjūvio, todėl nelieka ir rando.

Prieš procedūrą profilaktiškai į akį lašiname antibiotikus ir dezinfekuojančius lašus. Jeigu pacientas labai jaudinasi, pasiūlome raminamųjų vaistų. Kad pacientas operacijos metu neužsimerktų, dedame specialius rėmelius. Tai nėra skausminga, tiesiog apsaugo akį nuo mirksėjimo.

Operacijos metu eksimeriniu lazeriu keičiama ragenos forma, o kartu ir laužiamoji galia. Taip ištaisoma regėjimo yda. Operacijos pabaigoje uždedamas kontaktinis lęšis, kuris palengvina ir pagreitina gijimą po operacijos. Jis atlieka tvarsčio funkciją. Svarbu pabrėžti, kad, atliekant operaciją naujausiu „SmartSurf“ metodu, visiškai sumažinamas fizinis kontaktas su pacientu – visą procedūrą atlieka lazeris. Tai lemia dar mažesnę infekcijos tikimybę.

2. Operacija bus skausminga

Viena dažniausių priežasčių, kodėl pacientai nesiryžta operacijai, – baimė patirti skausmą. Manoma, kad procedūra gali būti skausminga. Tačiau operacijos metu naudojama vietinė nejautra, todėl pacientas skausmo nejaučia.

Lazerinė akių korekcijos procedūra trunka tik apie 15–20 minučių. Sparta yra vienas šio lazerio privalumų. Pavyzdžiui, koreguojant regą naujos kartos lazeriu, vienai dioptrijai skiriama 1,3 sekundės, kai su ankstesniais lazeriais reikėdavo 3,5–4 sek.

Jei pacientas bijo, kad operacija bus atlikta netinkamoje vietoje, kai jis netyčia nukreips žvilgsnį, nuraminame, jog lazeris turi įdiegtą unikalią 7D sekimo technologiją. Tai reiškia, kad jis septyniose ašyse seka mikrojudesius ir numano, kur po sekundės bus akis. Tai reiškia, kad jeigu akis nukryps į šalį, dėl sekimo sistemos lazeris nustos operuoti.

Pasibaigus procedūrai pacientai teigia, jog ji tokia paprasta, kad reikėjo daug anksčiau prisiruošti.

3. Sudėtingas gijimo procesas

Pirmas tris dienas po operacijos, kol gyja akies paviršius, juntamas nedidelis diskomfortas. Akys gali ašaroti ir bijoti šviesos. Tuo metu skubių darbų geriau neplanuoti. Vairuoti ir vaikščioti galima savarankiškai, bet dirbti kompiuteriu bus sunkiau, kadangi liesis vaizdas.

Praėjus 3 dienoms po operacijos, nuimamas kontaktinis lęšis. Naujai susiformavęs ragenos epitelio sluoksnis dar nėra skaidrus ir lygus, bet mirksint palaipsniui skaidrėja ir lygėja, matymas gerėja. 100 proc. siekiantis regėjimas atsikuria per 5–6 savaites ir akies paviršiuje nelieka pooperacinių žymių. Tai maksimalus laikotarpis, neretai regėjimas normalizuojasi anksčiau.

4. Reikės nuolat naudoti drėkinamuosius akių lašus

Natūralu, kad po operacijos reikia laiko susiformuoti naujam visaverčiam akies paviršiniam sluoksniui. Tuo metu pacientas gali skųstis akių sausumu, todėl kurį laiką gali tekti lašinti drėkinamuosius akių lašus. Pasibaigus gijimo procesui akių sausumo dažniausiai nelieka. Jei prieš operaciją atlikę tyrimus matome, kad yra akių sausumas, operacijos nerekomenduojame dėl galimo proceso paūmėjimo.

5. Po kelerių metų regėjimas ir vėl gali nusilpti

Čia svarbu išskirti du momentus:

– Lazeris koreguoja tik matymą į tolį, todėl apsisprendus korekciją reikia daryti kuo anksčiau (bet ne anksčiau kaip 18 m.). Pavyzdžiui, jei pacientas yra 20 metų, po operacijos jis dar 20 metų gali mėgautis gyvenimu be akinių. Nuo 40–43 metų prasideda amžinė toliaregystė, todėl akinių skaitymui reikia tiek operaciją turėjusiam, tiek jos nepatyrusiam pacientui. Lazerio korekcija šio pablogėjimo panaikinti negali.

Žinoma, galima operuoti ir vyresnius pacientus. Po operacijos jie puikiai matys į tolį, tačiau be akinių neapsieis žiūrėdami iš arti. Bet jei žmogus laiką leidžia aktyviai: sportuoja, mėgsta būti gamtoje, daug vairuoja, važinėja dviračiu, plaukioja, į operaciją verta investuoti, kadangi aktyviai judant akiniai neretai yra papildomas trukdis.

– Jei regėjimas nekinta 1–2 metus, manome, kad nusistovėjo ir daugiau neblogės. Tokiu atveju galime tikėtis ilgalaikių operacijos rezultatų. Vertinant paciento amžių ir tam tikrus anatominius akies parametrus, apskaičiuojami numatomi galutiniai operacijos rezultatai. Pacientus ne tik konsultuojame, tiriame ir atliekame korekcijas lazeriu, bet ir prižiūrime po operacijos.

Esant didelio laipsnio trumparegystei (daugiau negu 6 dioptrijos), išlieka nedidelė galimybė, kad sugrįš mažo laipsnio trumparegystė (0,75–1 dioptrija). Esant poreikiui, per pusantrų metų operaciją kartojame nemokamai, tačiau per visą laiką, kiek atliekame šias operacijas, net 99 proc. atvejų pakartotinės operacijos pacientams neprireikė. Jos reikalingos tik išskirtiniais atvejais.

6. Nėra duomenų, koks ilgalaikis operacijos poveikis akims, ar neatsiras kitų akių ligų, kokios akių ligos gali išsivystyti ateityje dėl šios procedūros?

Kadangi lazerinė regos operacija atliekama keičiant ragenos gaubtumą, iki operacijos pacientas detaliai ištiriamas, ar nėra keratokonuso požymių, siekiant maksimaliai sumažinti riziką. Jei kyla bent mažiausias įtarimas, rekomenduojame operaciją atidėti, stebėti būklę ir tada apsispręsti dėl lazerinės akių operacijos.

Kitų akių ligų (kaip onkologija, glaukoma ar tinklainės ligos) išsivystymui operacija įtakos neturi.

7. Po operacijos ilgai negalėsiu sportuoti

3 savaites, kol lašinami akių lašai, griežtai rekomenduojame vengti baseino ir pirčių. Nekontaktiniu sportu, pavyzdžiui, vaikščiojimu, bėgiojimu, pacientas gali užsiimti jau po 5–7 dienų. Kontaktiniu sportu, pavyzdžiui, krepšiniu, tinkliniu, galima mėgautis po 2 savaičių.

Kadangi operacija atliekama be pjūvio, galimos traumos ateityje neturės įtakos akių ragenos pažeidimui, t. y. pasekmės po susižeidimo bus lygiavertės analogiškoms traumoms iki regos korekcijos.

8. Kodėl gydytojai neatlieka šių operacijų sau?

Gydytojams, tarp jų ir akių ligų gydytojams, lazerinės regos operacijos yra atliekamos. Priežastys, kodėl gydytojus galite matyti su akiniais, yra įvairios. Pavyzdžiui, plona ragena, itin sausos akys, amžinė toliaregystė. O ar operacija buvo atlikta, jūs tiesiog negalite sužinoti, nes nėra jokių požymių, kad ji buvo daryta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.