Originalūs akiniai ar klastotė: paaiškino, kaip atskirti

Atostogaujate užsienyje ir gatvėje užmatote garsių mados namų akinius, tik dešimt kartų pigiau? Situacija skamba patraukliai, tačiau pigiu „laimikiu“ vėliau neretai tenka nusivilti – pasirodo, kad tokie pirkiniai dažnai tebūna klastotės. Tenka pripažinti – padirbinius atskirti nuo originalo plika akimi sunku, tačiau čia gali padėti kelios gudrybės.

Optikos salonas<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Optikos salonas<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Originalus akinių rėmelis ir klastotė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Originalus akinių rėmelis ir klastotė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Akiniai<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Akiniai<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Akiniai<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Akiniai<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Originalus akinių rėmelis ir klastotė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Originalus akinių rėmelis ir klastotė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
akinių turgus<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
akinių turgus<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 1, 2023, 12:05 PM

Klastotę išduos akinių rėmelių kojelės

Žymių mados namų sukurti akiniai asocijuojasi su prabanga, kokybe ir galimybe pademonstruot savo statusą. Žinoma, jie gali priversti gerokai patuštinti piniginę, tad jei pavyksta rasti keliskart pigesnį variantą, susigundyti lengva. Kas gi nenorėtų sutaupyti? Vis tik ne veltui sakoma, kad šykštus ir negalintis sau leisti moka du kartus: pigūs akiniai dažnai būna paprasčiausi nekokybiški padirbiniai. Akinių mados tendencijų žinovė Jūratė Kersnauskė tikina, kad atvejų, kai žmonės apsigauna, pasitaiko neretai.

„Džiaugiamės, kad Lietuvos rinkoje garsių mados namų akinių padirbinių yra tikrai labai mažai ir žmonės supranta, kad, pavyzdžiui, žinomiausių ir geidžiamiausių pasaulyje „Ray-Ban“ akinių už penkis eurus nenusipirksi. Vis tik klientai neretai nešioja klastotes net nežinodami, kad ten – ne originalai, o mums, optikos specialistams, tai akivaizdu“, – dalijasi J. Kersnauskė.

Kas pirmiausiai išduoda, kad prekė – padirbinys? Bene didžiausi klastočių išdavikai – akinių žymėjimo simboliai, užrašyti ne tik ant akinių lęšių, bet ir vidinių rėmų kojelių. Juose slypi bene visa modelio informacija – jo numeris, spalvos kodas, stiklo ir rėmelio dydis, taip pat šalis, kurioje jis pagamintas. Pasirodo, prabangūs mados namai, siekdami išvengti padirbinių, kiekvieną akinių kolekcijos modelį paženklina unikaliu kodu, kuris iškart parodo, tai originalai ar ne. Deja, tai galima sužinoti tik apsilankius optikoje ir savo pirkinį parodžius specialistams.

Kaip originalus nuo klastočių atskirti patiems?

Vertėtų žvilgtelėti į akinių lęšius – jų kampuose neretai būna išgraviruotas ar įspaustas gamintojų prekės ženklo logotipas, tad pravartu įvertinti, ar jis nėra priklijuotas, nupieštas ir ar nenusivalo stipriau patrynus. Dažnais atvejais padirbinio logotipo ir kojelių koduotės šriftai bei jų dydis skiriasi nuo originalo.

Labai žema kaina yra dar vienas signalas, įspėjantis, kad prekė – klastotė. Kokybė kainuoja, tad prabangos prekių taip pigiai neįsigysi, net ir pritaikius itin nemažas nuolaidas – garsių prekinių ženklų savikaina yra kelis kartus aukštesnė nei parduodamos gatvėje klastotės.

Žinoma, reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kur tą „laimikį“ randate – kioskelyje kurorto gatvėje, miesto turguje, prekyvietėje ar neaiškioje vietinėje akinių parduotuvėlėje? J. Kersnauskė pažymi, kad jei norite kokybiškų ir originalių mados namų akinių, juos reikėtų pirkti autorizuotose vietose. Tiesa, geriausiai akinių ieškoti patikimoje optikoje savoje šalyje. Kodėl?

„Kelionės užsienyje metu įsigyti stilingi, išskirtiniai akiniai suteikia daug gerų emocijų, tačiau jiems sulūžus ar prireikus kitokio remonto, situacija tampa sudėtinga – ypač jei nutikusi su akiniais nelaimė yra garantinio pobūdžio, kas reiškia, kad tam, kad garantija būtų suteikta, reikėtų kreiptis į tą pačią optiką užsienyje, kurioje įsigijote akinius. Kai kurios optikos jūsų gyvenamojoje šalyje gali priimti remontui sulūžusius akinius, tačiau dažnais atvejais remontas bus mokamas. Tokia pati rizika egzistuoja ir perkant akinius internetu. Net jei kaina elektroninėje parduotuvėje mažesnė, vėliau neteksite daugybės popardaviminių, dažnais atvejais nemokamų paslaugų“, – tikina J.Kersnauskė.

Nepaisant to, save gerbiantys ir siekiantys padėti akiniuočiams optikai visuomet bus linkę ieškoti sprendimų kaip išgelbėti sulūžusius akinius, tad atsidūrus nedėkingoje situacijoje nebandykite suremontuoti patys, o kreipkitės profesionalios pagalbos – esant poreikiui, bus užsakytos detalės iš gamintojo, kurios gali būti ir nemokamos.

Taip yra todėl, kad lyderiaujantys optikos tinklai bendradarbiauja tiesiogiai su gamintojais, t.y. išvengia tarpininkų grandies, todėl atsarginių detalių tiekimas yra greitas ir galimas net ir tais atvejais, jei jūsų turimas modelis jau nebegaminamas. Kitas tiesioginio ryšio su gamintojais privalumas – žema akinių kaina, tačiau klientams tai neretai kelia dilemą. Anot J.Kersnauskės, kai kurie jų stebisi, kodėl „Fielmann“ akiniai kainuoja tiek, kiek kitose optikose nuolaidų metu. Jie svarsto, kad galbūt tai – padirbiniai, pagaminti Kinijoje, bet priežastis yra kita.

„Kai dirbama netiesiogiai, kaina išauga – juk nori užsidirbti ir gamintojai, ir tarpininkai, ir pardavėjai. Jei optikos tinklas suinteresuotas akinius parduoti už sąžiningą kainą, nuolaidos ar išpardavimai tampa nebereikalingi, tačiau tai tikrai nereiškia, kad akiniai – nekokybiški arba klastotės“, – tvirtina akinių mados tendencijų prognozuotoja.

Lietuvos mažmeninėje rinkoje vis garsiau kalbama apie žemos kainos garantiją, tad visuomet pravartu pasidomėti, kurios įmonės ją teikia. Jei Lietuvos rinkoje identišką modelį rasite pigiau, jis bus parduotas už palankesnę kainą arba šešių savaičių laikotarpiu bus grąžinamas kainų skirtumas.

Ar būtinas akinių dėklas su servetėle?

Net jei akinius perkate patikimoje optikoje, be klausimų dėl prekės originalumo gali kelti dar keletas niuansų. Vienas jų – akinių dėklas su servetėle. Kiekvienas garsių mados namų prekės ženklas turi savo politiką: didžioji dalis akinius iškart komplektuoja su priedais ir daro tai nemokamai, kitais atvejais jie nepatenka į komplektaciją, o juos optikos tinklams siūloma įsigyti už papildomą mokestį. Anot J. Kersnauskės, dėklo negaunantys klientai kartais būna nepatenkinti ir pradeda įtarti klastą. Vis tik nerimauti nevertėtų – taip daroma galvojant apie palankesnės kainos naudą klientams.

„Dažnai kiekvienas papildomas priedas prie akinių išaugina jų kainą, tad siekdami parduoti akinius už teisingas kainas, tam tikrų kolekcijų papildomai kainuojančius priedus optikos tinklai užsako tik klientų prašymu. Pastebima, kad didžiajai daliai klientų tai nesudaro didelės reikšmės, tad yra suteikiama galimybė išsirinkti nemokamai iš kitų akinių dėklų asortimento.

Neretai pasitaiko atvejų, kuomet patys akiniai yra ganėtinai aukštos kokybės, tačiau prie jų komplektuojamas dėklas po keleto kartų naudojimo sulūžta, suplyšta ir tampa nebenaudojamu. Tai dar viena priežasčių, dėl ko yra atsisakoma komplektuojamų nekokybiškų priedų“, – patirtimi dalijasi J. Kersnauskė.

Tiesa, net ir garsūs mados namai nėra visiškai neklystantys – jų kolekcijose taip pat pasitaiko konstrukciškai nesėkmingų modelių. Pavyzdžiui, jie gali nuolat čiuožti nuo nosies, būti sunkiai pritaikomi prie veido, kartais problemų sukelia dekoratyviosios detalės – jos krenta, spaudžia ar net rauna plaukus.

„Žmonėms tuomet kyla klausimų: ar tai – originalai? Tai nėra niekaip susiję su padirbiniais, tiesiog nesėkmės, deja, dažnai paaiškėja tik tada, kai akiniai išvežami pas pardavėjus ir atsiduria klientų rankose. Įprastinė praktika tokia, kad jei iš klientų gaunamas ne vienas identiškas nusiskundimas, modelis yra išimamas iš prekybos, išsiunčiamas gamintojui ir prašoma atlikti kokybės tyrimą“, – pasakoja J. Kersnauskė.

Vokiečiais visais laikais garsėjo itin aukštais keliamais reikalavimais bet kokių prekių kokybei. Ne išimtis ir akiniai, kurie prieš patekdami į prekybą, pilnai ištestuojami vietinėse laboratorijose. Ten specialių prietaisų pagalba trejus metus vertinama, kaip akiniai dėvisi ir jei jie nepraeina kokybės patikros, naujas prekinis ženklas nepatenka į pristatomų kolekcijų sąrašą. Jei randama keletas nekokybiškų to paties modelio vienetų, sunaikinama visa partija. Tai leidžia suteikti ir ilgesnį nei įprastai garantinį laikotarpį.

„Vis dėlto, jeigu kankina abejonės, ar akiniai originalūs, ar padirbti, drąsiai klauskite optikos specialistų – visų optikos salonuose parduodamų akinių kolekcijų modeliai turi rėmelių ir lęšių kokybės atitikties sertifikatus. Atsakyti sau į klausimą gali ir pats klientas – rėmelių ar saulės akinių kolekcijos gamintojo viešame puslapyje suvedus akinių modelio kodą, bus sugeneruota jo originalumą užtikrinanti deklaracija“, – šypteli J. Kersnauskė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.