Prevencinė programa užkerta kelią piktos ligos pasekmėms

Gimdos kaklelio vėžys laikomas vienu dažniausių onkologinių susirgimų. Vien Lietuvoje jis per savaitę nusineša vidutiniškai penkių moterų gyvybes. Užkirsti kelią šiai ligai padeda gimdos kaklelio piktybinių navikų prevencinių priemonių programa, kuria šalies moterys gali naudotis nemokamai.

Gimdos kaklelio vėžys laikomas vienu dažniausių onkologinių susirgimų.<br>123rf nuotr.
Gimdos kaklelio vėžys laikomas vienu dažniausių onkologinių susirgimų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Jul 10, 2015, 10:57 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 2:11 AM

Nors dažniausiai šia liga suserga brandesnio amžiaus moterys, svarbu žinoti, kad nemokami citologinio tepinėlio tyrimai moterims atliekami jau nuo 25 metų amžiaus. Citologinio tepinėlio tyrimas atliekamas kas trejus metus, o gavus jo rezultatus gali būti atliekami ir kiti tyrimai, kurie patvirtina arba paneigia ligos diagnozę.

Šioje prevencinių priemonių programoje gali dalyvauti moterys iki 60 metų amžiaus. Už atliekamą citologinio tepinėlio tyrimą moterims, kurios apsidraudusios privalomuoju sveikatos draudimu, mokėti nereikia: jis finansuojamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) moterims primena, kad prevencinės programos metu atliekami tyrimai leidžia išsiaiškinti pacientės sveikatos būklę ir užkirsti kelią ligos progresui. Jei atlikti tyrimai rodo, kad pacientė priskiriama rizikos grupei, gydytojas nusiųs ją atlikti išsamesnius tyrimus ir jei reiks skirs gydymą.

VLK Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Grigarienė ragina moteris nelikti abejingoms savo sveikatai.

„Mielos moterys, besirūpindamos savo vaikų ir anūkų sveikata, nepamirškite pasirūpinti ir savo sveikatos patikrinimu. Kas treji metai nueikite pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio. Tai nieko nekainuoja – tereikia iš anksto užsirašyti pas gydytoją ir laiku nuvykti. Citologinio tepinėlio tyrimas paprastas, atliekamas greitai. Šiuolaikinės medicinos pasiekimų dėka pradinėse stadijose nustatyta liga dažniausia pagydoma“, – sakė J.Grigarienė.

Deja, jos teigimu, daugelis nesidomi ligų prevencija tol, kol yra sveiki, ir tik susirgę ieško gydymo galimybių. Vėliau nustačius susirgimą vėlyvoje stadijoje, gydytojai dažniausiai mažai kuo gali padėti. Tad labai svarbu reguliariai pasitikrinti savo sveikatą ir, jei susirgimas nustatomas ankstyvoje stadijoje – laiku pradėti gydymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę