Brangieji tyrimai apsidraudusiems PSD nekainuoja

Lietuvoje brangiesiems tyrimams priskiriama tokie tyrimai kaip kompiuterinė tomografija, magnetinio rezonanso tomografija, tačiau tai nereiškia, kad jų išlaidas pacientams tenka dengti iš savo kišenės.

Apsidraudusiems PSD brangūs tyrimai nieko nekainuoja.<br>123rf nuotr.
Apsidraudusiems PSD brangūs tyrimai nieko nekainuoja.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Jul 16, 2015, 10:08 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 10:59 PM

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) vyr.specialistė Žydrūnė Baigienė perspėja, kad žmonės neskubėtų brangių tyrimų ir procedūrų išlaidų apmokėti savo lėšomis. „Apdraustiesiems Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) šie tyrimai atliekami nemokamai: už juos gydymo įstaigoms sumoka ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Brangieji tyrimai nemokamai gali būti atliekami pacientams, kurie gydosi ligoninėse ir ambulatoriškai. Dėl tyrimo reikalingumo sprendžia gydantis gydytojas.

Tuo atveju, jei šis tyrimas atliekamas ligoninėje, jo išlaidos yra įskaičiuotos į bendrą paciento gydymo ligoninėje kainą. Jei atliekamas ambulatoriškai, svarbu žinoti, kad tam reikalingas gydytojo specialisto (ne šeimos gydytojo) siuntimas. Ligų ir sveikatos sutrikimų sąrašai, kuriems esant skiriami PSDF lėšomis apmokami brangieji tyrimai, yra pavirtinti sveikatos apsaugos ministro įsakymais.“ Pažymėtina, kad brangūs tyrimai ir procedūros nemokamai apsidraudusiems PSD atliekami atsižvelgiant į konkretaus paciento sveikatos būklę, o ne tiesiog jam pageidaujant. Gavęs siuntimą pacientas gali pats pasirinkti, kurioje gydymo įstaigoje jam bus atliekami tyrimai ar procedūros. Todėl svarbu iš anksto sužinoti, ar tyrimą atliekanti įstaiga turi sutartį su teritorine ligonių kasa dėl šio tyrimo išlaidų apmokėjimo.

Gydymo įstaigų, kuriose atliekami brangieji tyrimai, sąrašą galima rasti teritorinių ligonių kasų interneto svetainėse arba paskambinus ligonių kasų informacijos gyventojams telefonu 8 700 88888.

Beje, pacientams verta žinoti, kad PSDF lėšomis gali būti apmokamos ne tik pačių tyrimų ir procedūrų, bet ir jų vaizdo įrašų (kompaktiniuose diskuose ar specialių nuotraukų) išlaidos.

Tačiau už tai pacientui mokėti nereikia tik tuo atveju, jeigu siuntime gydytojas nurodo, kad reikalinga gauti ir tyrimo vaizdų kopiją. Jeigu pacientas pats pageidauja gauti vaizdų kopijas, gydytojui to nenurodžius siuntime, tuomet už šias vaizdo priemones žmogui gali tekti sumokėti savo lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.