Kelią širdies ligoms ragina užkirsti iš anksto

Jau daug metų Lietuvoje mirtingumo statistikos viršuje atsiduria kraujotakos sistemos ligos. Jos kasmet mūsų šalyje nusineša daugiau gyvybių nei onkologiniai susirgimai ar nelaimingi įvykiai, kurių metu nukenčia sveikata.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Jurgita Grigarienė.
Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Jurgita Grigarienė.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Jul 16, 2015, 5:21 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 8:42 PM

Siekiant sumažinti sergamumą kraujotakos ir širdies kraujagyslių ligomis bei mirtingumą nuo jų, 2006 m. Lietuvoje Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis pradėta įgyvendinti širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programa. Ji skirta 40-55 metų vyrams ir 50-65 metų moterims, tad šio amžiaus žmonės gali pagal ją nemokamai išsitirti. Svarbiausia, kad jie būtų drausti Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD)

Šiai amžiaus grupei priskiriami pacientai yra informuojami apie didelę širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę bei sulaukia šios tikimybės įvertinimo konkrečiu jų atveju. Tokią informaciją jiems suteikia šeimos gydytojas, kuris pasiūlo žmogui profilaktiškai išsitirti ir sudalyvauti šioje programoje, pagal kurią atliekami tam tikri tyrimai. Kartą per metus šeimos gydytojas nemokamai nustato rizikos veiksnius ir sudaro individualų širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos planą.

Jei nustatoma, kad širdies ir kraujagyslių ligų tikimybė didelė, pacientas siunčiamas į specializuotus centrus išsamesniems tyrimams, o prireikus jam skiriamas gydymas. Tyrimai Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apsidraudusiems pacientams yra atliekami nemokamai.

Kartą per metus minėtai amžiaus grupei priskiriamiems pacientams nemokamai nustatoma gliukozės, cholesterolio, trigliceridų koncentracija kraujyje, atliekama elektrokardiograma ir kiti tyrimai, kurie atskleidžia, ar žmogų galima priskirti didelės rizikos grupei.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Jurgita Grigarienė teigia, kad praėjusiais metais šiai prevencinei programai įgyvendinti buvo skirta daugiau kaip 4,2 milijono eurų PSDF lėšų.

„Vien pernai informavimo apie didelę širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę, pirminių prevencijos priemonių plano sudarymo ar siuntimo išsamiai įvertinti riziką susirgti šiomis ligomis paslaugas Lietuvoje gavo daugiau kaip 220 tūkstančių žmonių. Išsamios širdies ir kraujagyslių ligų tikimybės įvertinimo paslaugos buvo suteiktas daugiau kaip 10 tūkstančių brandaus amžiaus vyrų ir moterų“, – pasakoja J.Grigarienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.