Sužinoti savo gydymo kainą gali kiekvienas

Gydėtės ligoninėje ir norite sužinoti, kiek už jūsų gydymą sumokėta Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis? Domitės, kokie yra jums taikytų procedūrų ar atliktų paslaugų įkainiai? O gal paprasčiausiai smalsu, kiek lėšų ligos atveju jums leido sutaupyti Privalomasis sveikatos draudimas (PSD), kuriuo esate apsidraudęs?

Visą išsamią informaciją apie gydymo ligoninėse išlaidas Lietuvos pacientai gali gauti jau dvejus metus.<br>123rf nuotr.
Visą išsamią informaciją apie gydymo ligoninėse išlaidas Lietuvos pacientai gali gauti jau dvejus metus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Jul 20, 2015, 5:06 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 2:34 AM

Visą išsamią informaciją apie gydymo ligoninėse išlaidas Lietuvos pacientai gali gauti jau dvejus metus. Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistų nuomone, ši galimybė sustiprina pacientų vaidmenį sveikatos apsaugos sistemoje.

Be to, mažinama ir korupcijos grėsmė: pacientas gali aiškiai matyti, kiek už kokias paslaugas gydymo įstaigai sumokėta PSDF lėšomis. Štai pamatęs netikslumų apie jam suteiktas gydymo paslaugas, pavyzdžiui, rašoma, kad jam suteiktos paslaugos, kurių jis negavo, pacientas apie tai gali pranešti teritorinėms ligonių kasoms ir paprašyti patikslinti šią informaciją.

Apie galimybę sužinoti gydymo kainą išrašymo iš ligoninės dieną informuojamas kiekvienas pacientas. Jam įteikiama Paciento atmintinė, kurioje paaiškinama, kaip gauti informaciją apie taikyto gydymo kainas.

Norėdamas gauti šią informaciją, pirmiausia pacientas turi pateikti prašymą teritorinei ligonių kasai bei asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Jei pacientui patogiau, informaciją apie gydymo kainą jis gali gauti ir internetu, prisijungęs prie Elektroninių valdžios vartų sistemos www.epaslaugos.lt.

Ataskaitą gavęs pacientas gali sužinoti visą informaciją apie jam suteiktas stacionarines asmens sveikatos priežiūros paslaugas, atliktus brangiuosius tyrimus ir procedūras, šių priemonių, vaistų kainas ir finansavimo šaltinius.

VLK atstovai ragina pacientus aktyviau naudotis šia galimybe ir sužinoti informaciją apie jiems taikyto gydymo ligoninėje kainą. Ši informacija pacientui gali padėti išvengti ir medikų piktnaudžiavimo atvejų, kai už atliktą procedūrą ar gautą paslaugą paprašoma susimokėti: ataskaitą gavęs žmogus galės matyti, ar iš tiesų už šias gydymo paslaugas nėra sumokama PSDF lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.