Mažųjų dantis nuo karieso apsaugo silantai

Dauguma tėvų jau vos sulaukę pirmųjų atžalos dantukų rūpinasi, kad šie kuo ilgiau liktų gražūs ir sveiki. Tam, kad skubėti pas stomatologą su skaudamu dantuku tektų tuo vėliau, būtina rūpintis burnos higiena, nepiktnaudžiauti saldumynais. Tačiau yra ir dar viena priemonė, efektyviai padedanti apsaugoti vaikų dantis – tai silantai.

Mažųjų dantis nuo karieso apsaugo silantai<br>123rf nuotr.
Mažųjų dantis nuo karieso apsaugo silantai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

2015-07-24 10:07, atnaujinta 2017-10-24 08:27

Šia karieso profilaktikai skirta medžiaga padengiami vaikų krūminiai dantys. Mokslininkų duomenimis, laiku silantais padengus dantis karieso tikimybė sumažėja net iki 80-90 procentų. Procedūra yra neskausminga, nes dantų gręžti nereikia: nuvalius ir apdorojus skysčiu danties paviršių, jis padengiamas skysta plombine medžiaga, kuri vos per kelias sekundes sukietinama ultravioletine šviesa.

Lietuvoje 6-13 metų amžiaus vaikams krūminiai dantys silantais dengiami nemokamai. Tėvai, norintys pasinaudoti šia galimybe, turi kreiptis į poliklinikos odontologą ar burnos higienistą, kurie gali silantuoti vaikų dantukus. Pirmiausia gydytojas įvertins, ar nėra karieso pažeistų dantų. Jei visi dantys sveiki arba jei kariesas yra pašalinamas, vaikas įrašomas į laukiančiųjų dantų protezavimo paslaugų sąrašą.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) Sveikatos priežiūros paslaugų departamento vyriausioji specialistė Jurgita Grigarienė primena, kad dantų dengimo silantais paslauga finansuojama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, todėl už ją vaikų tėvams mokėti nereikia. „Tiesa, pirmiausia tėveliai turėtų įsitikinti, ar įstaiga, kurioje planuojama ši procedūra, yra pasirašiusi sutartį su teritorine ligonių kasa dėl šių paslaugų teikimo. Tuomet jiems paslaugos nekainuos, nes už jas sumoka ligonių kasos“, – patarė specialistė.

Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad 69,4 proc. 7–8 metų vaikų krūminių dantų kramtomųjų paviršių yra pažeisti ėduonies. Švedijos mokslininkai nustatė, kad vaikams laiku padengus dantis silantais, net ir praėjus 8 metams, dantų ėduonies atsiradimo galimybė sumažėja 80–90 procentų.

Gydytojai specialistai rekomenduoja dengti silantais ką tik išdygusius dantukus, nes pirmuosius dvejus metus po išdygimo jie yra ypač jautrūs kariesui. Dantukui išaugus, jo vagelės greitai apsineša, atsiranda pirminių ėduonies požymių ir silantuoti gali būti per vėlu. Žinoma, įvertinti kiekvieną situaciją ir patarti turi odontologas.

Svarbu žinoti tai, kad silantai – tai moderni ir efektyvi ėduonies profilaktikai skirta skysta plombinė medžiaga. Ja padengus dantis pirmą kartą, po 3 mėnesių reikia apsilankyti pas odontologą patikrinimui. Vėliau užtenka pasitikrinti profilaktiškai. Jei silantas iškrenta, krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis procedūra kartojama.

VLK primena tėveliams, kad iki naujų mokslo metų pradžios šie privalo pasirūpinti Vaiko sveikatos pažymėjimu ir apsilankyti pas gydytojus. Kartu tai – puiki proga pasikonsultuoti su odontologu ir pasinaudoti galimybe padengti vaiko dantis silantu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.