Kodėl reikia mokėti už sveikatos draudimą?

Viešumoje kartais vis dar tenka išgirsti nuostabos ar nepasitenkinimo, kodėl gyvenantys Lietuvoje turi mokėti privalomas sveikatos draudimo įmokas. Tačiau Valstybinės ligonių kasos (VLK) specialistai aiškina, kad būtent tokia sistema leidžia žmogui garantuoti medikų pagalbą net ir tuo atveju, jei ji kainuoja daug, o pacientas tam neturi pinigų.

Jei nebūtų privalomų sveikatos draudimo įmokų, tuomet visos gydymo išlaidos kristų ant paciento pečių.<br>123rf nuotr.
Jei nebūtų privalomų sveikatos draudimo įmokų, tuomet visos gydymo išlaidos kristų ant paciento pečių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Jul 29, 2015, 3:02 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 7:21 PM

Lietuvoje sveikatos draudimo įmokas privaloma mokėti tam, kad susirgęs ar skubiąją medicininę pagalbą gavęs žmogus už šias paslaugas mokėtų ne iš savo kišenės: tokios išlaidos yra dengiamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis. Gyventojų mokamos įmokos yra tik viena iš šio fondo biudžeto pajamų dalių. Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetą taip pat sudaro valstybės biudžeto įmokos už apdraustuosius, valstybės biudžeto asignavimai ortopedijos priemonėms gaminti ir pritaikyti. Taip pat – iš ligoninių ar vaistinių išieškotos lėšos, iš fizinių ar juridinių asmenų už padarytą žalą apdraustojo sveikatai išieškotos lėšos.

Visos šios pajamos patenka į Privalomojo sveikatos draudimo fondą, kurio lėšomis kompensuojamos sveikatos priežiūros paslaugos Privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems žmonėms. Be to, mūsų šalyje teisę į gydymo paslaugas turi ir nedirbančių bei privalomojo sveikatos draudimo įmokų nemokančių asmenų grupės, pavyzdžiui, nepilnamečiai: jų gydymo išlaidos taip pat kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.

VLK atstovė ryšiams su visuomene Lina Bušinskaitė sako, kad ši sistema leidžia žmogui jaustis užtikrintam, jog ligos ar nelaimės atveju jis sulauks profesionalios medikų pagalbos nepriklausomai nuo jo finansinės padėties.

„Jei nebūtų tokio fondo ir privalomų sveikatos draudimo įmokų, tuomet visos gydymo išlaidos kristų ant paciento pečių. O jas, ypač brangiųjų tyrimų, sudėtingų operacijų, brangesnių vaistų, įstengtų apmokėti tikrai ne kiekvienas žmogus. Be to, nereikia pamiršti, kad net jei šiandien atrodo, jog mūsų finansinė padėtis leistų mums patiems apsimokėti gydymo išlaidas, jau rytoj situacija gali būti pasikeitusi. Tuo metu Privalomasis sveikatos draudimas užtikrina kiekvieno apdraustojo piliečio teisę į nemokamą medicininę pagalbą, nepriklausomai nuo jo atlyginimo, socialinio sluoksnio ar kitų faktorių“, – sakė VLK atstovė ryšiams su visuomene L.Bušinskaitė.

Ypač svarbus šios sistemos privalumas – būtinoji medicinos pagalba: visiems nuolatiniams Lietuvos gyventojams ji teikiama nemokamai. Tuo metu jeigu tokios sistemos nebūtų, netgi itin skubiais ir svarbiais atvejais pagalbą būtų galima teikti tik tiems pacientams, kurie įstengtų už šias paslaugas susimokėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.