Nauji kūdikių sveikatos tyrimai tėvams nekainuos

Dviejų iki šiol Lietuvoje privalomų naujagimių sveikatos tyrimų sąrašą papildė dar du nauji tyrimai. Nuo šių metų visiems mūsų šalyje gimusiems mažyliams bus atliekami ir galaktozės bei adrenogenitalino sindromo tyrimai.

Dviejų iki šiol Lietuvoje privalomų naujagimių sveikatos tyrimų sąrašą papildė dar du nauji tyrimai.<br>123rf nuotr.
Dviejų iki šiol Lietuvoje privalomų naujagimių sveikatos tyrimų sąrašą papildė dar du nauji tyrimai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Jul 29, 2015, 10:40 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 8:44 PM

Pirmasis tyrimas leis ištirti, ar naujagimis neserga galaktozemija: tai paveldima liga, kurios negydant gali sutrikti vaiko raida, atsirasti katarakta, gelta ir kitos ligos. Jei kūdikiui diagnozuojama ši liga, jam skiriama speciali dieta – mamos pienas keičiamas sojų pienų arba mišiniais, kuriuose nėra laktozės.

Antrasis tyrimas padeda išaiškinti, ar kūdikiui nėra sutrikusi antinkščių žievės funkcija. Šis sutrikimas, dar vadinamas adrenogenitaliniu sindromu, taip pat yra įgimtas. Naujagimiams ši liga pavojinga, nes dėl jos mažylis gali atpilti maistą, vemti, netekti svorio, o negydant iškyla pavojus jo gyvybei. Pasitvirtinus tyrimams dėl šio sindromo taikomos gydymo priemonės, kurios padeda vaikui normaliai augti ir išvengti lytinio brendimo sutrikimų.

Kaip ir iki šiol, Lietuvoje gimusiems mažyliams privalomai atliekami dar du tyrimai: vienas jų nustato įgimtą skydliaukės veiklos nepakankamumą, antrasis – tiria, ar mažylis nepasižymi sutrikusia medžiagų apykaita, dėl kurios pradeda kauptis amino rūgšis fenilalaninas, galintis negrįžtamai paveikti vaiko smegenis.

„Visi šie tyrimai mažylio sveikatai yra ypač svarbūs ir gali padėti išvengti didelių sveikatos sutrikimų ateityje. Nė vienas šių tyrimų nėra apmokamas iš tėvų kišenės: tam skiriamos Privalojomo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšos. Nuo šių metų pradžios papildomai atlikdami dar du naujus tyrimus, mes aplenkėme daug Europos šalių, kuriose tokios galimybės kūdikiui ir jo šeimai nėra suteikiamos“, – sakė Valstybinės ligonių kasos atstovė ryšiams su visuomene Lina Bušinskaitė.

Skaičiuojama, kad šiemet naujiems tyrimams atlikti prireiks apie 125 tūkstančių eurų iš PSDF.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.