Susilaukėte kūdikio? Štai kuo pasirūpinkite pirmiausia

Ką tik gimus kūdikiui užplūdusi euforija ir laimė – vienas gražiausių tėvystės ir motinystės momentų. Vis dėlto net ir begaliniame džiaugsme skendintiems jauniems tėvams reikėtų nepamiršti pasirūpinti proziškesniais, tačiau būtinais dalykais – ypač kūdikio sveikata.

Ką tik gimus kūdikiui užplūdusi euforija ir laimė – vienas gražiausių tėvystės ir motinystės momentų.<br>123rf nuotr.
Ką tik gimus kūdikiui užplūdusi euforija ir laimė – vienas gražiausių tėvystės ir motinystės momentų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Jul 31, 2015, 11:37 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 2:28 PM

Valstybinė ligonių kasa (VLK) jauniems tėvams primena, kad dar ligoninėje vos gimęs kūdikis turi būti paskiepytas nuo įvairių ligų: pirmiausia nuo tuberkuliozės ir hepatito B. Jei mažylis gimė neišnešiotas ar turintis sunkią patalogiją, jis gali būti skiepijamas vėliau. Dar gimdymo skyriuje, prieš išleidžiant kūdikį su mama į namus, jam turi būti patikrinama rega ir klausa.

Visi šie skiepai bei regos ir klausos tikrinimai, taip pat kaip ir keturi tyrimai dėl galimų medžiagos apykaitos ligų, naujagimio tėvams nieko nekainuoja. Visi vaikai iki 18 metų Lietuvoje yra valstybės draudžiami Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), todėl už jiems suteiktas paslaugas sumoka ligonių kasos.

Šeimai grįžus namo, reikia skubiai registruoti naująjį gyventoją gydymo įstaigoje bei pasirinkti šeimos ar vaikų ligų gydytoją. Jau per pirmąsias tris gyvenimo dienas kūdikį namuose turi aplankyti gydytojas ir slaugytoja: specialistai apžiūri kūdikį, atsako į tėvams iškylančius klausimus, jei reikia – pamoko, kaip mažylį prižiūrėti.

„Kol kūdikiui sukaks pusė metų, su juo pas gydytoją apsilankyti reikia ne rečiau kaip kartą per mėnesį. Kai vaikui sukanka 5-6 mėnesiai, būtina atlikti kraujo ir šlapimo tyrimus. Jaunus tėvelius norime informuoti, kad nei tyrimai, nei gydytojų apžiūra ar pirminis aplankymas namuose jiems nieko nekainuos: už vaikui suteiktas paslaugas sumokės ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis“, – sakė VLK Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Sumokėti už tyrimus gali tekti tik tuo atveju, jei, pavyzdžiui, jie atliekami papildomai tėvų prašymu ir už juos nėra apmokama PSDF lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.