Dantų protezavimo išlaidos – nebūtinai iš savo kišenės

Tie, kuriems teko susidurti su būtinybę protezuoti dantis, žino, kad tai yra nepigi paslauga. Tačiau Lietuvoje yra bent kelios žmonių grupės, kuriems dantų protezavimas yra kompensuojamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis.

Už dantų protezavimą savo lėšomis mokėti nereikia pensininkams, vaikams, taip pat asmenims, kurie yra pripažinti nedarbingais arba iš dalies darbingais.<br>123rf nuotr.
Už dantų protezavimą savo lėšomis mokėti nereikia pensininkams, vaikams, taip pat asmenims, kurie yra pripažinti nedarbingais arba iš dalies darbingais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

2015-08-11 10:25, atnaujinta 2017-10-21 02:38

Už dantų protezavimą savo lėšomis mokėti nereikia pensininkams, vaikams, taip pat asmenims, kurie yra pripažinti nedarbingais arba iš dalies darbingais. Tokiems asmenims (vaikų atveju – jų tėvams ar globėjams) pirmiausia reikia kreiptis į pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos odontologą. Jei šis nustato, kad paciento dantis protezuoti būtina, tuomet pacientas turi pateikti minėtai įstaigai prašymą įrašyti jį į laukiančiųjų dantų protezavimo sąrašą.

Paciento prašymas vėliau pateikiamas teritorinei ligonių kasai, kuri įtraukia pacientą į laukiančiųjų eilę ir ne vėliau kaip per mėnesį apie tai informuoja žmogų atsiųsdama pranešimą paštu.

„Būtina žinoti, kad gavęs šį pranešimą pacientas gali pasinaudoti Dantų protezavimo paslaugų teikimo ir išlaidų kompensavimo iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto tvarkos apraše numatyta galimybe ir nelaukti, kada jam ateis eilė protezuoti dantis. Žmogus turi teisę pats savo lėšomis susimokėti už protezavimo paslaugas, o vėliau pateikti teritorinei ligonių kasai būtinus dokumentus ir laukti kompensacijos“, – aiškino Jurgita Grigarienė, Valstybinės ligonių kasos Sveikatos priežiūros paslaugų departamento vyr. specialistė.

Tokiu atveju kompensacija pacientui būtų išmokama tada, kai ateitų jo eilė pagal teritorinės ligonių kasos suformuotą sąrašą.

Apie atėjusią eilę protezuoti dantis pacientai yra informuojami raštu. Tiesa, prieš tai teritorinė ligonių kasa patikrina, ar žmogus yra apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD). Jei žmogus neapdraustas, tokiu atveju pažyma apie teisę gauti kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas negali būti išduodama. Apie tai pacientams taip pat yra pranešama raštu.

Jei žmogus pats savo lėšomis sumoka už protezavimo paslaugas, teritorinei ligonių kasai jis turi pateikti prašymą kompensuoti dantų protezavimo paslaugų išlaidas, pranešimą apie jo įtraukimą į laukiančiųjų dantų protezavimo sąrašą bei dokumentus, kurie patvirtina protezavimo išlaidų apmokėjimą.

Atėjus eilei teritorinė ligonių kasa informuos, atsiųsdama pranešimą dėl dantų protezavimo paslaugų išlaidų kompensavimo, o kompensaciją perves į prašyme kompensuoti dantų protezavimo išlaidas nurodytą banko sąskaitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.