Nepasitikėjimą gydytojais keičia dėkingumas

Sveikatos priežiūros srityje pasitaikantys nesusipratimai su medikais ar gydytojų piktnaudžiavimo atvejai dažnai nuskamba per visą šalį, tuo metu gerosios patirtys lieka primirštos ar nutylėtos. Tačiau Lrytas.lt skaitytojų istorijos patvirtina, kad Lietuvoje yra daugybė puikių, profesionalių, sąžiningų ir savo darbui visiškai atsidavusių medikų.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Julija Dagytė

2015-09-18 10:21, atnaujinta 2017-10-15 06:28

Būtent su tokiais gydytojais teko susidurti skaitytojai Zitai Sabulienei. Moters bėdos prasidėjo, kai jaunėlis jos sūnus susirgo akių glaukoma, o vėliau jį ėmė pulti ir kitos ligos. Pirmiausia šeimai teko susidurti su Ukmergės ligonine ir chirurgu Remigijumi Juzulėnu, apie kurį paciento artimieji atsiliepia tik šiltais žodžiais.

Z.Sabulienės sūnui diagnozavus pankretitą, iš pradžių jis buvo gydomas minėtoje ligoninėje. Tačiau vėliau teko vykti į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikas. Į jas priėmimo skyriaus medikai iš Ukmergės moters sūnų išvežė neskaičiuodami jau pasibaigusių savo darbo valandų.

„Man, kaip motinai, pirmosios minutės šiek tiek kėlė nerimą – nauja ligoninė, nežinomi gydytojai, tačiau vos tik išvydau nuoširdų gydytojo Tomo Jucaičio žvilgsnį ir pajutau jo žmogišką paprastumą, nerimas atslūgo. Ir ne be reikalo, nes dėl jo sumanumo ir nuoširdaus bendravimo visi pakyla iš ligos patalo. Tą patį galiu pasakyti ir apie jo asistentės bei visų kitų medikų elgesį“, – sostinės medikams dėkoja Z.Sabulienė.

Kita Lrytas.lt skaitytoja Joana Gimberytė- Juronė svarsto, kad šiandien gydytojų bei pacientų santykius apkartina ir įvairūs interneto puslapiai, ypač forumai, kuriuose mamos ieško informacijos apie ligas ir šia pasikliauna labiau nei medikų patarimais. Moterį stebina, kad vos kūdikį pagimdžiusios mamos jaučiasi žinančios daugiau, nei keliolika metų studijoms skyrę profesionalai.

„Mano pačios motinystė dar gana nauja, ir kai apsilankius pas vieną specialistę ši pasakė ne tai, ko tikėjausi, šokau ginčytis. Smagu, kad paskui galima iš savęs pasijuokti. Esu labai dėkinga Kauno klinikų Akušerijos skyriui ir Kauno Centro vaikų poliklinikai už sveiko proto ir geros širdies medikus“, – svarsto J.Gimberytė-Juronė. Moters nuomone, susiduriant su medicinos profesionalais neturi kilti mintis: „O gal aš išmanau geriau“. „Nes ne, neišmanau. Ir ne, patikėk – jei to nestudijavai ir nedirbi – neišmanai“, – žinių ir praktikos svarba neabejoja skaitytoja.

Kartais nesklandumų sveikatos priežiūros įstaigose iškyla dėl suteiktų paslaugų apmokėjimo. Tačiau tokiu atveju Valstybinė ligonių kasa (VLK) ragina nedvejoti ir nebijoti paklausti mediko ar gydymo įstaigos vadovo, kodėl už suteiktas paslaugas reikia mokėti. Iškilus abejonėms ar nesulaukus atsakymo rekomenduojama kreiptis į teritorinę ligonių kasą.

Taip pasielgė Panevėžyje gyvenanti Brigita K. Į šeimos kliniką ji atvyko norėdama pasitikrinti sveikatą pagal širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programą. Išgirdusi, kad už šeimos gydytojo paskirtą kraujo tyrimą reikia primokėti šiek tiek mažiau nei 1 eurą, pacientė pasiteiravo, kodėl reikia mokėti. Klinikos darbuotojai paaiškinus, kad priemoka imama už tyrimo paėmimą, t. y. už dūrį, pacientė nenusileido. „Tyrimas reikalingas šeimos gydytojui, ne man, tad kodėl mokėti turiu aš?“ – klausė ponia Brigita.

Panevėžietė žinojo, kad į Šeimos gydytojo normą įrašyti tyrimai apmokami Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis, todėl už tai pacientui mokėti nereikia. Galiausiai moteriai kraujo tyrimas buvo atliktas nemokamai, o įstaigos vadovas atsiprašė pacientės už nesusipratimą.

„Iškilus klausimams ar abejonėms, svarbiausia ne tylėti, bet teirautis specialisto, kodėl jis priėmė vienokį ar kitokį sprendimą, ką tiksliai reiškia tyrimų rezultatai, kodėl reikia mokėti priemoką už atliktus tyrimus. Didžiausi nesusipratimai kyla iš nesusikalbėjimo ar baimės. Tačiau reikia suvokti, kad medikai visada yra pacientų pusėje ir linki jiems geriausio“, – teigė VLK viešųjų ryšių skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Jei ir jūs turite istorijų, kuriomis norite pasidalinti su kitais lrytas.lt skaitytojais ir padėkoti medikams už suteiktą pagalbą, užpildykite šią formą https://bendraukime.lrytas.lt/?view=ivedimo_forma

Daugiau informacijos https://sveikata.lrytas.lt/sveikas/iniciatyva-gerbk-ne-visi-medikai-yra-kysininkai.htm

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.