Slaugos paslaugos senjorams teikiamos PSDF lėšomis

Visuomenės senėjimas lemia tai, kad vis didesnei daliai gyventojų tenka susidurti su būtinybe gauti slaugos paslaugas – sau, savo tėvams, seneliams ar kitiems artimiesiems. Lietuvoje slaugos paslaugos gali būti suteikiamos ne tik slaugos ligoninėse, bet ir paciento namuose. Už jas mokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Slaugos paslaugos gali būti suteikiamos ne tik slaugos ligoninėse, bet ir paciento namuose.<br>123rf nuotr.
Slaugos paslaugos gali būti suteikiamos ne tik slaugos ligoninėse, bet ir paciento namuose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Oct 9, 2015, 9:28 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 5:57 AM

Pasak Valstybinės ligonių kasos (VLK) Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Oksanos Burokienės, ar pacientui būtinos tokios slaugos paslaugos sprendžia pacientą gydantis gydytojas. Pacientai į gydymo įstaigą teikiančią slaugos ir palaikomojo gydymo paslaugas, gali būti hospitalizuojami tik tada, kai nustatyta galutinė diagnozė ir nebereikia papildomo paciento ištyrimo. Kiek ilgai pacientas turi būti slaugomas slaugos ligoninėje sprendžia pacientą gydantis gydytojas atsižvelgdamas į paciento sveikatos būklę.

„Šiuo metu PSDF biudžeto lėšomis apmokamos slaugos paslaugų teikimas ne ilgesnis kaip 120 dienų per metus. Už faktinį ligonio gydymo laiką įstaigai yra apmokama PSDF lėšomis, jei ji yra sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa dėl slaugos paslaugų išlaidų apmokėjimo“, – sakė O.Burokienė.

Pažymėtina, kad slaugos paslaugos gali būti teikiamos ne tik stacionarinėmis sąlygomis, tačiau ir ambulatorinėmis sąlygomis. Pacientus, kuriems nustatytas specialus nuolatinės slaugos poreikis, namuose nuolat lanko ir prižiūri bendrosios praktikos, psichikos sveikatos arba bendruomenės slaugytojai.

Be to, Lietuvoje yra teikiamos ir paliatyviosios pagalbos paslaugos, kai žmogui sergančiam neišgydomomis, progresuojančiomis ligomis teikiama visapusiška priežiūra. Šios paslaugos gali būti teikiamos tiek ligoninėje tiek paciento namuose. Ligoninėje tokia paliatyvioji pagalba yra teikiama neribotą laiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.