Už lęšiukus pacientams mokėti nereikia

Kataraktos diagnozę išgirdę žmonės neretai jau patys numano, kad jiems greičiausiai teks ryžtis akių operacijai, kurios metu drumstas akies lęšiukas pakeičiamas dirbtiniu. Ne vieną nuo šios procedūros stabdo baimė dėl gresiančių išlaidų. Tačiau iš tiesų už dirbtinį akies lęšiuką pacientui mokėti nereikia – jį turi nupirkti gydymo įstaiga.

Už dirbtinį akies lęšiuką pacientui mokėti nereikia.<br>123rf nuotr.
Už dirbtinį akies lęšiuką pacientui mokėti nereikia.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Oct 16, 2015, 2:46 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 3:42 PM

Valstybinės ligonių kasos (VLK) Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė primena, kad nemokamai akių lęšiukus gauna tie pacientai, kurie apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) ir kuriems diagnozuota katarakta. Lęšiukų keitimo operacijos, į kurių kainą įskaičiuota lęšiuko kaina, atliekamos tose gydymo įstaigose, kurios yra sudariusios sutartis su ligonių kasomis dėl šių paslaugų teikimo.

„Diagnozavus kataraktą pacientus raginame neskubėti patiems pirkti lęšiuko. Pacientai privalo žinoti, kad nuo šių metų akių lęšiukus nupirkti ir pasiūlyti nemokamai turi gydymo įstaigos. Kadangi gydymo įstaigos privalo teikti kokybiškas paslaugas, jos turi pirkti geros kokybės lęšiukus už kuriuos primokėti nereikia. Tuo atveju, jei žmogus nori kitokio lęšiuko, nei gydymo įstaigoje siūlomas nemokamas lęšiukas, jis turi gydymo įstaigai sumokėti tik kainos skirtumą“, – aiškino L.Reinartienė.

Akies lęšiukų keitimo operacijos, į kurių kainą įskaičiuota lęšiuko kaina, atliekamos Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Alytaus ligoninėse. Pacientas, turėdamas gydytojo siuntimą operacijai, gali pasirinkti gydymo įstaigą ir registruotis kataraktos operacijai.

Akies lęšiukas yra skaidrus audinys, esantis už akies rainelės. Jis padeda sufokusuoti šviesą tinklainėje. Jei lęšiukas susidrumsčia, aptemsta, žmogaus rega tampa neryški, tarsi prislopinta. Pakeitus susidrumstusį lęšiuką skaidriu dirbtiniu, žmogus vėl gali matyti ryškiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.