Cezario pjūvio operacijų rodikliai verčia sunerimti

Nors pastaraisiais metais gimdymų atliekant cezario pjūvio operaciją dalis Lietuvoje mažėjo, kai kuriose šalies asmens sveikatos priežiūros gydymo įstaigose šių operacijų dažnumas specialistus verčia nerimauti.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Nov 9, 2015, 11:00 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 4:56 AM

Tai atskleidė ką tik pristatyta 2014 m. šalies gydymo įstaigų veiklos efektyvumo vertinimo kiekybinių rodiklių analizė. Ligoninių analizę atliko Valstybinės ligonių kasos (VLK) specialistai. Tyrimo duomenimis, pernai Lietuvos gydymo įstaigose cezario pjūvio operacijos sudarė 22,5 procentus visų gimdymų. Tai – gerokai mažiau nei rodo ankstesnių metų statistika. Pavyzdžiui, dar 2012 m. net 26,5 procentai visų gimdymų vyko atliekant cezario pjūvio operaciją.

Tačiau siekiama, kad šių operacijų Lietuvoje būtų atliekama dar mažiau. Tik universitetinėse ligoninėse gimdymų atliekant cezario pjūvį rodiklis galėtų būti aukštesnis (tačiau neviršyti 30 procentų), nes šiose gydymo įstaigose priimami sudėtingiausi ir rizikingiausi gimdymai.

Dabar skirtingose šalies vietovėse veikiančiose ligoninėse bei klinikose atliekamų cezario pjūvio operacijų dalis labai skiriasi. Pavyzdžiui, Trakų ligoninėje šis rodiklis siekia kiek daugiau nei 13 procentų, o privačioje Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikoje – beveik 54 procentus. Pastarojoje įstaigoje cezario pjūvio operacijų dalis per metus išaugo labiausiai: dar 2013-aisiais jų buvo atliekama apie 32 procentus. Net 10 procentų per metus išaugo ir šių operacijų dalis Lazdijų ligoninėje. Tiesa, daugelyje Lietuvos ligoninių, klinikų ir gimdymo namų cezario pjūvio operacijų pernai buvo atlikta mažiau nei užpernai.

„Suprantame moterų norą ieškoti patogesnio sprendimo ir žinome, kad dalis pacienčių tiesiog bijo gimdyti natūraliai. Tačiau derėtų įvertinti, kad operacija yra rimta intervencija į organizmą, todėl ir gydytojai turėtų atsakingai priimti sprendimą, ar atlikti cezario pjūvį, atsižvelgdami į konkretų atvejį. Kaip teigia Pasaulinė sveikatos organizacija, cezario pjūvio operacija turėtų būti atliekama tik pagal medicinines indikacijas ir jos dažnis neturėtų viršyti 15 proc.“, – sakė VLK Klinikinio kodavimo skyriaus vedėja Tatjana Golubajeva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.