Planuojate vykti į užsienį? Nepamirškite draudimo

Artėjančios didžiausios metų šventės daliai lietuvių reiškia ir artėjančias atostogas. Šilti kraštai ar galimybė atsipūsti slidėmis raižant kalnus vilioja daugybę aktyvaus gyvenimo būdo gerbėjų. Tačiau tam, kad atostogos neapkarstų ir jų nesugadintų pasitaikantys nesklandumai, būtina iš anksto pasirūpinti sveikatos draudimu.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Dec 9, 2015, 11:20 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 10:48 AM

Apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) žmonėms, verta turėti Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK). Šis dokumentas suteikia teisę gauti būtinosios medicinos pagalbos paslaugas. ESDK gali gauti visi Europos Sąjungos (ES) šalių, taip pat Lichtenšteino, Islandijos, Norvegijos ir Šveicarijos apdraustieji PSD, kreipdamiesi į atitinkamas šalies, kurioje yra apdrausti PSD, institucijas, o laikinai išvykę svetur – gali gauti būtinosios sveikatos priežiūros paslaugas prireikus.

Daugelis Lietuvos gyventojų žino ir turi ESDK, o neturintiems Valstybinė ligonių kasa (VLK) primena, kad ją galima užsisakyti ir pasiimti artimiausioje teritorinėje ligonių kasoje. Ji išduodama tik tiems žmonėms, kurie yra apdrausti PSD.

„Lietuvos apdraustajam keliaujant užsienyje, būtinoji medicinos pagalba prireikus suteikiama pagal toje šalyje nustatytą tvarką, tokios pagalbos apimtis ir už ją mokama tos šalies teisės aktais nustatyta tvarka ir įkainiais. Tai reiškia, kad ligonių kasos apmoka ne už visas suteiktas paslaugas, o tik už tokią būtinąją pagalbą, kokią toje šalyje apmoka valstybinis (privalomasis) sveikatos draudimas tos šalies apdraustiesiems“, – akcentavo VLK Tarptautinių reikalų skyriaus vedėja Jūratė Sabalienė.

Ji priminė, kad kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje ar Belgijoje, už ambulatorinėmis sąlygomis suteiktą būtinąją pagalbą reikia sumokėti iš karto net ir pateikus ESDK. Tokiu atveju apdraustasis ESDK turėtojas turi kreiptis dėl kompensacijos į atitinkamą tos šalies privalomojo sveikatos draudimo įstaigą.

Taip pat svarbu žinoti, kad teisės aktai suteikia teisę gauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis apmokamą būtinąją medicinos pagalbą tik tose gydymo įstaigose, kurios dalyvauja tos šalies valstybinėje sveikatos sistemoje, t. y. turi sutartį dėl tokių paslaugų teikimo su tos šalies ligonių kasa ar kita atitinkama įstaiga. Valstybinėje sistemoje veikia tiek viešosios, tiek privačios gydymo įstaigos, todėl atvykus pravartu pasiklausti, ar gydymo įstaiga priklauso nacionalinei sveikatos sistemai, t. y. ar užtikrina būtinąją pagalbą ESDK turėtojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.