Sužinokite, kiek ligonių kasos sumoka už jūsų gydymą

Sunegalavę ar susirgę kreipiatės į savo šeimos gydytoją, jei prireikia – gydytojas išduoda siuntimą specialisto konsultacijai, operacijai ar gydymui ligoninėje, po operacijų ar traumų prireikus gydytojai siunčia jus reabilitacijai. Jei esate apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) Lietuvoje, o tai reiškia, kad mokate PSD įmokas arba esate draudžiamas valstybės lėšomis, visos šios medicininės paslaugos jums turi būti teikiamos be papildomų mokėjimų.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Dec 11, 2015, 10:37 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 1:42 AM

Dažnai girdime sakant „gydymas Lietuvoje nemokamas“ arba „apdraustiesiems PSD Lietuvoje sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos nemokamai“. Taip sakoma, nes iš tiesų apdraustieji PSD neturi mokėti iš savo kišenės nei už apsilankymus pas gydytojus, nei už vaistų receptų išrašymą, nei už jiems dėl ligos reikalingus gydytojo paskirtus tyrimus, procedūras, operacijas ar kita. Žinoma, jei susirgęs žmogus kreipiasi į tokią gydymo įstaigą, kuri turi sutartį su ligonių kasomis (kai kurios privačios gydymo įstaigos tokių sutarčių neturi).

Tačiau iš tiesų gydymasis Lietuvoje kainuoja, o už paslaugas gydymo įstaigoms sumokama viešosiomis lėšomis, kurios yra sukaupiamos Privalomojo sveikatos draudimo fonde (PSDF). Kiek kainuoja gydymas, galima lengvai sužinoti. Gana išsamią asmeninę informaciją apie apdraustam asmeniui suteiktas medicinines paslaugas ir išrašytus medikamentus galima rasti apsilankius portale www.epaslaugos.lt.

Šiame portale pasirinkus paslaugas „Sveikatos apsauga“, užsisakius reikiamą paslaugą ir prisijungus prie sistemos (taip pat ir per e. banką), kiekvienas gali rasti apie save įvairių duomenų: apie prisirašymą prie pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos, apsilankymus pas šeimos gydytoją ar gydytojus specialistus, gydymąsi ligoninėje, reabilitacijos įstaigose, išduotus kompensuojamuosius vaistus ir kita. Be to, sistemoje galima susikurti dokumentą „Duomenų suvestinė apie PSDF biudžeto išlaidas/ kainas paciento sveikatos priežiūrai per kalendorinius metus“. Šiame dokumente yra nurodytos paslaugų, už kurias gydymo įstaigoms sumokama PSDF lėšomis, kainos.

„Duomenų suvestinėje, kurią pacientas gali pasižiūrėti pasinaudojęs e. paslauga, galima pamatyti, kiek iš tiesų ligonių kasos sumokėjo už jo gydymą. Neretai žmonės nustemba sužinoję, kad sumokėtos sumos gali siekti ne tik šimtus ar tūkstančius bet ir dešimtis, kartais – ir šimtus tūkstančių eurų. Pavyzdžiui, tulžies pūslės pašalinimo operacijos kaina gali būti nuo 739 iki 1420 eurų, o vainikinių arterijų šuntavimo kaina – nuo 2935 iki 6304 (tai vidutinės trukmės vieno gydymo atvejo kainos). Sužinoti, kiek sumokėta už jo gydymą – kiekvieno piliečio teisė, todėl raginame ja aktyviai naudotis“, – sakė Valstybinės ligonių kasos vadovas Gintaras Kacevičius.

Anot G.Kacevičiaus, su šia informacija susipažinę pacientai ne tik patys galės įsitikinti, kaip svarbu būti apdraustam PSD, bet apsilankę gydymo įstaigoje, bus drąsesni ir mažiau linkę papildomai mokėti iš savo kišenės. Informuotas pacientas mažiau linkęs mokėti papildomai ar neteisėtai, o gydymo įstaigoje drąsiai klausia, kokios paslaugos teikiamos be papildomo mokesčio.

Tie, kas domisi sveikatos priežiūros paslaugų kainomis, t. y. kiek ligonių kasos PSDF lėšomis sumoka gydymo įstaigoms, gali jas rasti ir VLK interneto svetainės skyrelyje „Kiek kainuoja gydymas ir vaistai?“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.