Kokiomis prevencinėmis programomis galite pasinaudoti

Šiuo metu Lietuvoje įgyvendinamos net penkios suaugusiems skirtos prevencinės programos, kurios suteikia galimybę nemokamai atlikti prevencinius sveikatos tyrimus ir užkirsti kelią ligai. Tačiau kaip žinoti, kokiomis prevencinėmis programomis galite pasinaudoti?

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Dec 14, 2015, 11:01 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 1:26 PM

Valstybinė ligonių kasa (VLK) informuoja, kad visą svarbiausią informaciją apie įgyvendinamas programas žmonėms gali suteikti šeimos gydytojai, o taip pat ją galima rasti ligonių kasų ir gydymo įstaigų tinklalapiuose bei informaciniuose leidiniuose.

50–74 m. žmonės šiuo metu gali dalyvauti storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos programoje. Jos lėšomis žmogui kartą per dvejus metus atliekamas slapto kraujavimo testas, kuris leidžia sužinoti, ar jam nėra įtariama storosios žarnos vėžio simptomų.

Taip pat 40–54 m. vyrai ir 50–64 m. moterys gali dalyvauti vykdomoje širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programoje. Jos metu pacientui kartą per metus nustatomi rizikos veiksniai ir, esant reikalui, sudaromas individualus širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos planas.

25–59 metų amžiaus moterys kviečiamos dalyvauti gimdos kaklelio piktybinių navikų prevencinių priemonių programoje, o 50–69 metų amžiaus – atrankinės mamografinės patikros dėl krūties vėžio programoje. Vyrai nuo 50 iki 75 m. (bei nuo 45 m., jei jų tėvai ar broliai sirgo priešinės liaukos vėžiu) kviečiami dalyvauti priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programoje.

Šeštoji prevencinė programa yra skirta 6–13 m. vaikams: jos metu krūminiai vaikų dantys padengiami silantais. Tai skysta plombinė medžiaga, kuri padeda apsaugoti mažųjų dantis nuo ėduonies valyti.

„Žmonėms norime priminti, kad sveikata yra didžiausias jų turtas. Todėl raginame ja rūpintis iš anksto ir nelaukti problemų ar juolab neužleisti prasidėjusių ligų. Prevencinių programų metu atliekami tyrimai pacientams nieko nekainuoja – jie apmokami Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis“, – sakė VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Jurgita Grigarienė.

Sužinoti, kokiomis prevencinėmis programomis gali pasinaudoti konkretus žmogus, paprasta atsidarius teritorinių ligonių kasų tinklalapius. Pavyzdžiui, Vilniaus teritorinės ligonių kasos tinklalapyje lankytojams siūloma pasitikrinti, kokiose prevencinėse programose jiems galima dalyvauti: tereikia įrašyti savo lytį ir amžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.