Dienos chirurgija: ką būtina žinoti?

Dienos chirurgijos paslaugos Lietuvoje tampa vis populiaresnės: jau kelerius metus kasmet auga tiek šias paslaugas teikiančių įstaigų, tiek ir atliktų operacijų skaičius. Valstybinė ligonių kasa (VLK) primena, kad dienos chirurgijos paslaugų privalumus gali įvertinti tiek suaugusieji, tiek vaikai.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Dec 16, 2015, 7:42 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 4:27 AM

Vienos populiariausių dienos chirurgijos paslaugų – kataraktos operacijos. Vien Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose per metus atliekama daugiau kaip 2000 kataraktos operacijų. Jos atliekamos naudojant modernias technologijas: drumstas paciento lęšiukas suskaidomas ultragarsu, o į jo vietą implantuojamas dirbtinis skaidrus intraokulinis lęšis. Ši operacija atliekama per vos 2–2,6 milimetrų dydžio pjūvį.

Santariškių klinikų Akių ligų centro vadovo dr.Rimvydo Ašoklio teigimu, dažniausiai pooperacinė žaizda net nėra siuvama: ligonis tą pačią dieną gali keliauti namo. „Tiesa, pirmą dieną po operacijos pacientą būtinai turi apžiūrėti akių gydytojas, todėl atokiose kaimo vietovėse gyvenantiems pacientams tenka praleisti naktį klinikų stacionare“, – sakė R.Ašoklis. Pasak jo, intraokulinius lęšius perka gydymo įstaiga ir nusiskundimų dėl jų kokybės neturi.

Ilgiau stacionare tenka užsibūti tik tiems, kurių kataraktos operacijos būna sudėtingos dėl gretutinių akių ligų. Visi kiti pacientai jau pirmąją naktį po operacijos gali praleisti savo namų aplinkoje ir tik kitą dieną atvykti pasirodyti gydytojui.

Dienos chirurgijos paslaugos ypač aktualios ir gydant vaikus: mažieji pacientai dažnai baiminasi jiems neįprastos ligoninės aplinkos, sunkiai ilgiau išbūna gydymo įstaigoje ir kur kas mieliau nori sveikti namuose. Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Vaikų ligoninės filialo atstovės ryšiams su visuomene Jolantos Normantienės teigimu, šios ligoninės Dienos chirurgijos poskyryje vaikams atliekamos įvairios operacijos, po kurių mažieji gali jau tą pačią dieną grįžti namo.

„Atliekamos įvairių pilvo sienos išvaržų, urologinės, įvairių sričių minkštųjų audinių darinių šalinimo, taip pat lazerinės kraujagyslinių darinių korekcinės operacijos. Dienos chirurgijos skyriuje atliekamas ir vaikų dantų gydymas su bendrine nejautra, įgimtų veido ir burnos problemų operacinis gydymas“, – vardijo J.Normantienė.

VLK primena, kad dienos chirurgijos paslaugos privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems pacientams yra atliekamos nemokamai. Šios paslaugos pacientui leidžia neatitrūkti nuo įprasto gyvenimo ritmo ir greičiau grįžti į darbą, o gydymo įstaigose – sumažinti pacientų eiles.

Pasak VLK Klinikinio kodavimo skyriaus vedėjos Tatjanos Golubajevos, dienos chirurgijos plėtra stebima įvairiose medicinos srityse. „Praėjusiais metais daugiau kaip pusė (54 proc.) visų planinių operacijų buvo atlikta dienos chirurgijos ir ambulatorinės chirurgijos sąlygomis. Nors išlieka regioniniai netolygumai, manome, kad didžiausia dienos chirurgijos plėtros perspektyva yra tokiose srityse kaip mažai invazinė akių, ausų, nosies ir gerklės chirurgija, sąnarių (artroskopinės), ginekologinės, pilvo laparoskopinės operacijos“, – įsitikinusi T.Golubajeva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.