Dėl gimdos kaklelio vėžio pasitikrina vis daugiau moterų

Jau vienuolika metų Lietuvoje vyksta gimdos kaklelio vėžio prevencijos programa. Jos lėšomis moterys gali nemokamai pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio ir taip užkirsti kelią šiai klastingai ligai arba bent sušvelninti jos pasekmes.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Dec 22, 2015, 7:16 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 1:12 AM

Tai, kad prevencinė programa kasmet įtraukia vis daugiau moterų ir suteikia joms galimybę nemokamai pasirūpinti savo sveikata, įrodo ir statistika. Valstybinės ligonių kasos (VLK) duomenimis, citologinio tepinėlio paėmimo ir rezultato įvertinimo pagal šią programą paslauga pernai buvo suteikta daugiau kaip 118 tūkstančių moterų. Tuo tarpu prieš vienuolika metų šia paslauga pasinaudojo daugiau nei 44 tūkstančiai moterų.

VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Jurgitos Grigarienės teigimu, 2004 m. Lietuvai ėmus įgyvendinti gimdos kaklelio vėžio prevencinę programą, šalies medikams pavyksta išsaugoti gerokai daugiau moterų gyvybių. „Pavyzdžiui, nuo 2004 m. vis dažniau moterims diagnozuojamas neišplitęs ankstyvosios stadijos gimdos kaklelio vėžys, kuris, kaip teigia medikai, yra visiškai išgydomas. Tuo tarpu iki 2004 m. moterims dažniausiai būdavo diagnozuojamas vėlyvosios stadijos gimdos kaklelio vėžys, kai pacientės turi mažiau galimybių pasveikti“, ¬– sakė J.Grigarienė.

Vis dėlto specialistai pastebi, kad dalis moterų dar pasyviai žvelgia į galimybę užkirsti kelią klastingai ligai. Pavyzdžiui, skaičiuojama, kad daugiau nei 80 proc. gimdos kaklelio vėžiu susirgusių moterų galėtų pasveikti, jei ji būtų pastebėta laiku ir kuo anksčiau pradėtas gydymas.

„Norime dar kartą priminti: kiekviena moteris nuo 25 iki 60 metų amžiaus kartą per trejus metus gali nemokamai pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio. Tam tereikia kreiptis į šeimos gydytoją. Procedūra nėra nei skausminga, nei ilgai trunkanti, be to, privalomuoju sveikatos draudimu apdraustai pacientei ji visiškai nemokama. Visos norime būti sveikos, bet tam privalome pirmiausia pačios aktyviai rūpintis savo sveikata“, – ragino J.Grigarienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.