Gavote VLK laišką, kad skirtas sąnario endoprotezas? Ką daryti?

Susidūrusieji su būtinybe atlikti sąnario endoprotezavimo operaciją žino, kad reikalingų endoprotezų bei operacijos tenka palaukti. Ir štai ateina diena, kai žmogus, registruotas laukiančiųjų endoprotezo eilėje, gauna Valstybinės ligonių kasos (VLK) specialistų pranešimą, kad jam būtinas endoprotezas jau nupirktas.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Dec 22, 2015, 7:28 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 1:12 AM

Ką daryti? Gavęs tokį laišką žmogus gali iškart skubėti į gydymo įstaigą pas gydytoją ir tartis dėl jam būtinos operacijos.

„VLK pranešime nurodoma per kiek dienų žmogus turi registruotis planinei operacijai pasirinktoje ligoninėje. Tad jeigu žmogus per nurodytą laiką (per 30 dienų) neužsiregistruoja operacijai ar raštu į VLK nesikreipia dėl operacijos atidėjimo, sąnario endoprotezas pagal eilę skiriamas kitam pacientui, ketinančiam operuotis toje pačioje gydymo įstaigoje“, – teigė VLK Sveikatos priežiūros aprūpinimo skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Petrėtienė.

R.Petrėtienė atkreipia dėmesį į tai, kad žmogus, kuris gavo VLK pranešimą apie jam skirtą sąnario endoprotezą, tačiau operaciją atidėjo, turi teisę tik vieną kartą sugrįžti į VLK administruojamą eilę savo pirminio prašymo data. Dėl to raštu būtina kreiptis į VLK (adresas: Europos aikštė 1, 03505 Vilnius) per vienerius metus nuo VLK pranešime apie sąnario endoprotezo paskyrimą nurodyto registracijos operacijai termino pabaigos.

Laukiantieji endoprotezavimo operacijos pagal šiandien galiojančią tvarką gali pasirinkti ligoninę, kurioje eilės yra trumpiausios.

Be to, pacientas gali keisti savo prašyme nurodytą gydymo įstaigą, kur pageidauja atlikti operaciją. „Jei pacientas, sulaukęs sąnario endoprotezo vienoje ligoninėje, apsigalvoja ir pageidauja būti operuojamas kitoje, apie tai jis turi pranešti VLK raštu, paštu atsiųsdamas laisvos formos prašymą. Į kitos gydymo įstaigos eilę pacientas įrašomas pagal ankstesnio prašymo pateikimo VLK datą“,– sakė R.Petrėtienė.

Šiuolaikinės priemonės leidžia patiems pacientams ne tik sužinoti, kokios eilės laukiančiųjų šios operacijos yra skirtingose ligoninėse, bet ir patiems stebėti savo vietą eilėje. Informacija apie eiles yra nuolat atnaujinama ir skelbiama VLK interneto svetainėje www.vlk.lt skiltyje „Sąnarių endoprotezavimas“.

„Pacientui tereikia įvesti savo asmens kodą ir prašymo registracijos numerį, kuris buvo nurodytas iš VLK gautame pranešime. Suvedęs šiuos duomenis, žmogus pamatys naujausią informaciją, kaip keičiasi jo vieta laukiančiųjų operacijos eilėje. Tai labai patogi paslauga, nes žmogus gali nuolat stebėti eilę ir matyti, kada jam artės metas keliauti į ligoninę operacijai“, – sakė R.Petrėtienė.

Pasak R.Petrėtienės, būna žmonių, kurie, gavę VLK pranešimą, kad jam paskirtas sąnario endoprotezas, norėtų užleisti savo eilę giminaičiams ar artimiesiems. Pacientai turėtų žinoti, kad tokios galimybės nėra: nei perleisti jiems paskirto sąnario endoprotezo, nei užleisti vietos eilėje negalima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.