Operacijai reikalingų priemonių pacientai pirkti neturi

Ligonių kasų specialistai neretai sulaukia pacientų klausimų, ar jiems reikės patiems mokėti už artėjančiai operacijai reikalingas priemones bei medikamentus.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Dec 23, 2015, 7:55 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 8:53 PM

Pavyzdžiui, neseniai į Vilniaus teritorinę ligonių kasą kreipėsi viena moteris, kuri skundėsi, kad jos mamai prieš operaciją medikai nurodė nusipirkti operacijai būtiną rinkinį, taip pat švirkštų ir tvarsčių. Už visa tai operacijai besiruošianti moteris sumokėjo apie šimtą eurų.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) primena, kad gydymo įstaigoms už atliekamas operacijas sumoka ne pacientai, o ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Operacijai būtini medikamentai bei įvairios priemonės privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustiems pacientams taip pat nieko nekainuoja.

„PSD apdraustiems ir siuntimą turintiems pacientams operacinio gydymo paslaugos yra kompensuojamos iš PSDF lėšų ir patiems pacientams nereikia mokėti nei už priemones, nei už medikamentus, kurie naudojami operacijos metu“, – sakė VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Audronė Čibirienė.

Pasak jos, teisės aktai numato, kad mokėti už medicinos paslaugas paciento gali būti prašoma tik tam tikrais atvejais. Gydomas ligoninėje pacientas gali mokėti už savo iniciatyva gydančio gydytojo rekomendavimu pasirinktus vaistus ar medicinos pagalbos priemones, nei jam siūlo gydymo įstaiga. Tokiu atveju įstaigai pacientas turėtų primokėti tik kainos skirtumą, tačiau turi būti informuotas apie jo teisę ir galimybes konkrečią paslaugą gauti nemokamai.

VLK ragina pacientus aktyviau domėtis savo teisėmis ir žinoti, kokios paslaugos PSD apdraustiems žmonėms yra suteikiamos nemokamai. Specialistai taip pat kviečia žmones būti drąsesniais ir nebijoti medikų klausti, kodėl prašoma sumokėti už vienas ar kitas paslaugas bei medicinines priemones. O jei už jas jau sumokėta, patariama kreiptis į gydymo įstaigos vadovybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.