Kaip keisis PSD įmokų mokėjimo tvarka?

Jau nuo kitų metų sausio 1-osios privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų mokėtojų laukia naujovė. Jei anksčiau šias įmokas skirtingi mokėtojai mokėdavo Valstybinei mokesčių inspekcijai arba „Sodrai“, tai nuo kitų metų lieka tik vienas PSD įmokų administratorius – „Sodra“.

Laiku ir tvarkingai mokamos PSD įmokos gyventojams garantuoja, kad ligos ar nelaimės atveju jie sulauktų kvalifikuotos medicininės pagalbos.<br>123rf nuotr.
Laiku ir tvarkingai mokamos PSD įmokos gyventojams garantuoja, kad ligos ar nelaimės atveju jie sulauktų kvalifikuotos medicininės pagalbos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Dec 29, 2015, 2:13 PM, atnaujinta Sep 26, 2017, 7:27 PM

Ši naujovė aktuali ūkininkams ir kitiems individualią žemės ūkio veiklą vykdantiems gyventojams, taip pat verslo liudijimus įsigijusiems asmenims ir savarankiškai besidraudžiantiems žmonėms.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) Teisės skyriaus vedėja Vitalija Griškova sako, kad ši permaina dar labiau supaprastins įmokų mokėjimo tvarką: „Anksčiau gyventojai neretai painiodavosi, kur jiems reikia mokėti įmokas. Nuo šiol žmonėms bus aišku, kad visas PSD įmokas reikia mokėti vienai įstaigai – „Sodrai“.

Pasak V.Griškovos, labai svarbu, kad žmonės žinotų ir tai, jog tik laiku sumokėtos nustatyto dydžio įmokos garantuoja, kad susirgęs žmogus neturės problemų gydymo įstaigose, jam nereikės susirgus rūpintis draudimu ar mokėti už gydymą iš savo kišenės. Todėl svarbi dar viena naujovė, kuri įsigalios nuo 2016 m. sausio 1-osios: apdraustas PSD bus tik tas gyventojas, kuris neturės skolos ir bus sumokėjęs einamojo laikotarpio įmoką. Pavyzdžiui, jei gyventojas nuo 2016 m. sausio 1 d. iki liepos 1 d. nebus sumokėjęs PSD įmokų ir pradės jas mokėti tik nuo liepos 2 d., jis bus apdraustas PSD tik tuomet, kai sumokės PSD skolą, susidariusią iki liepos 2 d.

Jei verslo liudijimus įsigiję asmenys gali sumokėti PSD įmoką vieną kartą per metus, t. y., iki kitų metu gegužės 1-osios, jie šią įmoką už 2015 metus kitąmet turės sumokėti dar Valstybinei mokesčių inspekcijai. Jeigu verslo liudijimas 2016 metams bus įsigytas šių metų gruodžio mėnesį, tuomet PSD įmokos turi būti sumokėtos jau „Sodrai“.

VLK primena, kad laiku ir tvarkingai mokamos PSD įmokos gyventojams garantuoja, kad ligos ar nelaimės atveju jie sulauktų kvalifikuotos medicininės pagalbos, o jos paslaugos būtų apmokamos ne paciento, bet Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis.

„Sodros“ informacija apie PSD įmokų dydžius ir pasikeitimus skelbiama čia: Nuo 2016 m. sausio 1 d. keičiasi PSD įmokų dydžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.