2016 m. PSDF biudžetas: kas naujo?

Kitąmet Lietuvos gyventojai galės gauti dar daugiau reikalingų gydymo paslaugų, įsigyti kompensuojamųjų vaistų bei dar aktyviau naudotis medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugomis.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Jan 4, 2016, 9:00 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 11:49 PM

Tokią galimybę suteiks Seimo patvirtintas 2016 m. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas. Kitąmet jis sieks 1,4 milijardo eurų ir bus 4,1 procento didesnis nei šių metų biudžetas. Tai reiškia, kad gerės gyventojams teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas bei kokybė, o su gydymo įstaigomis už suteiktas paslaugas ligonių kasos atsiskaitys didesnėmis kainomis.

Vitalija Dagilytė, laikinai vykdanti Valstybinės ligonių kasos (VLK) Ekonomikos departamento direktorės funkcijas, informavo, kad daugiausiai – 7,5 procento kitąmet augs sveikatos programoms bei kitoms sveikatos draudimo išlaidoms skiriamos lėšos. „Tai reiškia, kad dar daugiau gyventojų galės dalyvauti įvairiose sveikatos programose, taip pat ir prevencinėse, kurioms pastaruoju metu skiriama vis daugiau dėmesio. Džiugu, kad sveikatos programoms kitąmet bus skiriama net 5,2 milijono eurų daugiau nei 2015-aisiais“, – sakė V.Dagilytė.

Jos teigimu, beveik 4 procentais augs lėšos, kuriomis apmokama už pacientams suteiktas paslaugas poliklinikose, ligoninėse ir kitose gydymo įstaigose. Tai reiškia, kad dar daugiau šių paslaugų pacientams bus suteikta nemokamai, nes šios išlaidos bus kompensuojamos iš PSDF. Iš viso gydymo įstaigose suteiktoms paslaugoms apmokėti kitąmet bus skirta beveik 38 milijonais eurų daugiau nei šiais metais.

Be to, kitąmet daugiau kaip 4 procentais didės lėšos, skiriamos už pacientams išduodamus vaistus ir medicinos pagalbos priemones: tam papildomai numatoma skirti 10,8 milijono eurų.

VLK Kainų ir klasifikacijų departamento direktoriaus, laikinai vykdančio direktoriaus funkcijas, Gintaro Kacevičiaus teigimu, kitąmet laukia nemažai naujovių sveikatos priežiūros paslaugų srityje: „Pavyzdžiui, tam, kad kuo mažiau žmonių sirgtų gripu, kitais metais numatoma PSDF lėšomis pradėti papildomai mokėti už suaugusiųjų, kurie priskiriami rizikos grupėms, skiepijimą gripo vakcina. Nemokamai bus skiepijami žmonės nuo 66 metų amžiaus, lėtinėmis ligomis sergantys pacientai, besilaukiančios moterys, slaugos ir globos įstaigų gyventojai, medicinos personalas“.

Dar viena naujovė ta, kad nuo 2016 m. sausio 1 d. gydymo įstaigoms bus pradėta papildomai mokėti už greitąjį streptokoko antigeno nustatymo tyrimą 2–7 metų vaikams, sergantiems viršutinių kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis. Šis tyrimas padės gydytojams nuspręsti, ar gydymas antibiotikais vaikui yra tikrai reikalingas, ir neskirti jų be reikalo.

Taip pat kitąmet PSDF lėšomis ketinama pradėti mokėti už naujas gydytojų specialistų, pavyzdžiui, sporto medicinos gydytojų ar vaikų odontologų, konsultacijas, gydymo įstaigose įvesti papildomus psichologų etatus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.