Skiepai ir tyrimai vaikams – nemokami

Savo mažylių sveikata besirūpinantys tėvai kartais skiria nemažas lėšas tam, kad vaikai būtų paskiepyti nuo įvairių užkrečiamųjų ligų. Tačiau Valstybinė ligonių kasa (VLK) primena, kad šias, kaip ir daugybę kitų sveikatos priežiūros bei gydymo paslaugų, vaikai Lietuvoje gauna nemokamai. Nepilnamečiai yra valstybės draudžiami Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), tad jų gydymo išlaidos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF).

Nepilnamečiai yra valstybės draudžiami Privalomuoju sveikatos draudimu.<br>123rf nuotr.
Nepilnamečiai yra valstybės draudžiami Privalomuoju sveikatos draudimu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Jan 6, 2016, 8:15 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 7:59 PM

VLK primena, kad vaikai Lietuvos gydymo įstaigose yra nemokamai skiepijami centralizuotai perkamomis vakcinomis nuo dešimties užkrečiamų ligų.

„Bet kurioje gydymo įstaigoje, kuri yra sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa, vaikai turi būti nemokamai skiepijami nuo tuberkuliozės, hepatito B, kokliušo, difterijos, stabligės, poliomielito, B tipo Haemophilus influenza infekcijos, tymų, epideminio parotito, raudonukės, o vaikai iki 2 m. amžiaus ir priklausantys rizikos grupėms – nuo pneumokokinės infekcijos“, – vardijo VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Dmitrijevaitė.

Specialistė taip pat pabrėžė, kad šiemet planuojama pradėti skiepyti 11 m. mergaites, kurios nepradėjusios lytinio gyvenimo, žmogaus papilomos viruso vakcina. Šis virusas žinomas kaip gimdos kaklelio vėžio sukėlėjas, o tai antrasis dažniausiai pasitaikantis vėžinis moterų susirgimas. Žmogaus papilomos viruso infekcija – tai virusinė, dažniausiai lėtinė liga, kai virusas gyvuoja organizme nesukeldamas jokių simptomų, bet ilgainiui, veikiant įvairiems rizikos veiksniams, gali pažeisti odą, viršutinius kvėpavimo takus, lytinių organų sistemos gleivinę. Taip pat galimi ikivėžiniai ar vėžiniai audinių pažeidimai. Viena iš priemonių, galinti padėti apsisaugoti nuo šių susirgimų, yra vakcina.

Be to, kasmet yra galimybė paskiepyti vaiką (ir visus šeimos narius) nuo sezoninio gripo. Rizikos grupėms priklausantiems asmenims ši vakcina nemokama, kitiems reikia sumokėti už skiepijimą gydymo įstaigoje nustatyta kaina.

Nuo šių metų sausio 1-osios įsigaliojo dar viena naujovė. 2–7 metų vaikams, kurie serga viršutinių kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis, bus nemokamai atliekamas greitasis streptokoko antigeno nustatymo tyrimas. Jis padės gydytojams įsitikinti, ar vaiko gydymui būtini antibiotikai, ar ne.

„Galimybių nemokamai pasirūpinti vaiko sveikata Lietuvoje yra tikrai daug. Tėveliams linkime jomis pasidomėti ir nenumoti ranka į skiepus: jie gali užkirsti kelią sunkioms užkrečiamoms ligoms ir išsaugoti sveiką mažylį. Medikai primena, kad skiepai yra vienas iš didžiųjų medicinos mokslo atradimų. Nepaskiepijus vaiko nuo užkrečiamų ligų laiku ir jam sunkiai susirgus, liga gali būti ne tik nepagydoma, bet ir kelti pavojų kitiems“, – sakė A.Dmitrijevaitė.

VLK primena, kad siekiant užtikrinti gerą augančios kartos sveikatą, šeimos gydytojai yra skatinami už vaikų skiepijimą pagal profilaktinį skiepų kalendorių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.