Tyrimas padės nuspręsti, ar vaikui būtini antibiotikai

Visuomenės sveikatos specialistai vis garsiau kalba apie tai, kad gydant šaltuoju sezonu susirgusius vaikus ir net kūdikius Lietuvoje pernelyg dažnai piktnaudžiaujama antibiotikais. Medikai pastebi, kad daugybė tėvų tiki kone stebuklinga antibiotikų galia. Tačiau pamirštama, kad antibiotikai turi ir pašalinį poveikį, o bent dalį vaikų susirgimų galima išgydyti be antibiotikų pagalbos.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Jan 11, 2016, 10:57 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 11:15 AM

Šią situaciją jau netrukus turėtų pakeisti įsigaliojusi nauja tvarka: gydytojai nuo šių metų sausio 1-osios Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis bus skatinami už streptokoko antigeno greitojo nustatymo testo 2–7 metų vaikams, susirgusiems viršutinių kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis, atlikimą.

„Tikimasi, kad šis tyrimas padės sumažinti antibiotikų suvartojimą ir užtikrinti, kad jie būtų skiriami ir vartojami tik tada, kai tikrai reikalingi. Tai ypač svarbu siekiant mažinti antimikrobinio atsparumo vystymąsi“, – sakė Valstybinės ligonių kasos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Burokienė.

Pasak specialistės, tai didelis palengvinimas šeimos gydytojams, nes šis tyrimas padės greičiau išsiaiškinti viršutinių kvėpavimo takų infekcijų sukėlėjus, t. y. nustatyti ar infekcija yra bakterinės, ar virusinės kilmės ir paskirti tinkamą mažųjų pacientų gydymą.

VLK taip pat primena, kad antibiotikai veikia tik bakterijų sukeltas infekcijas, tačiau nepadeda įveikti virusų sukeltų infekcijų, kurių dažnai neišvengia vaikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.