Akies lęšiuko operacija: ką būtina žinoti apie savo teises?

Daugybei vyresniojo amžiaus žmonių Lietuvoje tenka susidurti su būtinybe ryžtis akies lęšiuko operacijai. Valstybinė ligonių kasa (VLK) primena, kad ruošiantis tokiai operacijai pravartu pasidomėti savo teisėmis.

Mokėti už operaciją ir akies lęšiuką gali tekti tik kai kuriais atvejais.<br>123rf nuotr.
Mokėti už operaciją ir akies lęšiuką gali tekti tik kai kuriais atvejais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Jan 12, 2016, 3:22 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:03 AM

Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustiems pacientams, turintiems siuntimą operacijai, tiek operacija, tiek dirbtinis lęšiukas nieko nekainuoja. Už lęšiukus bei operacijas gydymo įstaigoms sumoka teritorinės ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis.

„Mokėti už operaciją ir akies lęšiuką gali tekti tik kai kuriais atvejais: jei žmogus nėra apdraustas PSD, jei neturi gydytojo siuntimo operacijai, jeigu operacija jam atliekama gydymo įstaigoje, kuri nėra pasirašiusi sutarties su teritorine ligonių kasa dėl šių operacijų atlikimo ir apmokėjimo PSDF biudžeto lėšomis“, – sakė VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėja Daiva Berūkštienė.

Jeigu pacientas pageidauja brangesnio lęšiuko, negu apmokamas PSDF biudžeto lėšomis, jis turi pats apmokėti kainų skirtumą tarp jo išsirinktojo lęšiuko ir tarp kompensuojamojo PSDF lėšomis. Šią sumą žmogus turi sumokėti į gydymo įstaigos kasą.

Be to, pacientas gali laisvai pasirinkti operacijas atliekančią gydymo įstaigą ir joje tartis dėl operacijos datos. Kreipiantis į įstaigą dėl operacijos datos užtenka turėti akių ligų gydytojo (oftalmologo) siuntimą operacijai ir būti draustam PSD.

VLK dar kartą ragina pacientus neskubėti pirkti lęšiukų savo lėšomis, nes tokiu atveju jiems šios išlaidos nebus kompensuojamos. Todėl pirmiausia dėl operacijos ir planuojamo implantuoti akies lęšiuko rekomenduojama tartis su gydančiuoju gydytoju. Šalies gydymo įstaigos privalo pacientams suteikti aiškią ir visapusišką informaciją, už kokias paslaugas PSD apdraustiesiems nereikia mokėti, o už kurias gali tekti primokėti ir kodėl.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.