Apklausa: kada mažyliams būtini antibiotikai?

Praėjusią savaitę portale lrytas.lt surengtos apklausos dalyvių buvo klausiama nuomonės apie 2–7 metų vaikų gydymą antibiotikais, jiems susirgus viršutinių kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2016, 2:53 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 3:32 AM

Net 64 procentai respondentų nurodė manantys, kad pirmiausia mažiesiems ligoniams reikėtų atlikti streptokoko antigeno greitojo nustatymo testą

11 procentų respondentų įsitikinę, jog antibiotikus reikia vartoti taip, kaip pataria vaistinėje.

Dar 16 procentų apklausos dalyvių mano, kad antibiotikų vartoti tokio amžiaus vaikams apskritai negalima. Tuo tarpu likę 8 procentai įsitikinę priešingai: jų nuomone, kuo greičiau duosi antibiotikų, tuo greičiau vaikas pasveiks.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) primena, kad gydant mažuosius ypač rekomenduojama nepiktnaudžiauti antibiotikais. Todėl gydytojai nuo šių metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis bus skatinami už streptokoko antigeno greitojo nustatymo testo 2–7 metų vaikams, susirgusiems viršutinių kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis, atlikimą. Šio ypač paprasto testo rezultatai gydytojams leidžia įsitikinti, ar vaikui būtina skirti antibiotikų, ar galima apsieiti be jų. Tikimasi, kad streptokoko antigeno nustatymo testas padės sumažinti antibiotikų suvartojimą ir užtikrinti, kad jie būtų vaikams skiriami ir vartojami tik tada, kai tikrai reikalingi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.