Paliatyvioji slauga ir PSDF: ką būtina žinoti?

Patikėti savo artimą žmogų paliatyviosios pagalbos specialistams – vienas sunkiausių etapų gyvenime. Paliatyviosios pagalbos paslaugos, kitaip tariant, visapusiška pacientų priežiūra yra teikiama tiems ligoniams, kurie serga neišgydomomis, progresuojančiomis ligomis.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Jan 19, 2016, 1:20 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 5:40 PM

Šios paslaugos gali būti teikiamos tiek gydymo įstaigoje, tiek ligonio namuose. Tai sprendžia gydantysis gydytojas, atsižvelgdamas į ligonio sveikatos būklę ir jo arba jo artimųjų pageidavimus. Kartu su paliatyviosios pagalbos sveikatos priežiūros specialistais ir ligonio artimaisiais gydytojas nustato šių paslaugų teikimo mastą ir trukmę, prireikus juos koreguoja.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Burokienė teigia, kad paliatyviosios pagalbos paslaugų išlaidos yra kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtinus bazinius įkainius.

„Asmens sveikatos priežiūros įstaigoms PSDF fondo lėšomis mokama už faktinį ligonio gydymo ligoninėje laiką. Svarbu žinoti tai, kad šių paslaugų trukmė nėra ribojama. Be to, paliatyviosios pagalbos paslaugos gali būti teikiamos ir paciento namuose, ten kur pacientas jaučiasi saugiausiai“, – aiškino O.Burokienė.

Specialistė taip pat priminė, kad PSDF lėšomis už paliatyviąją slaugą yra mokama toms gydymo įstaigoms, kurios yra sudariusios sutartį su teritorine ligonių kasa dėl šių paslaugų apmokėjimo. Todėl prieš renkantis gydymo įstaigą rekomenduojama įsitikinti, ar ji yra pasirašiusi tokią sutartį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.