Vėžio prevencijos tyrimų pacientai baiminasi be reikalo

Skausminga ir baisu – taip dalis pacientų įsivaizduoja dalyvavimą storosios žarnos vėžio prevencinėje programoje. Nors dalyvavimas šioje programoje gali padėti laiku aptikti pavojingą ligą ir išvengti jos pasekmių, kai kurie žmonės vis dar vengia prevenciškai pasitikrinti sveikatą.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

2016-01-20 13:19, atnaujinta 2017-06-10 15:46

Storosios žarnos vėžio prevencinėje programoje gali dalyvauti visi 50–74 metų amžiaus vyrai ir moterys, kurie yra apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu (PSD). Kartą per dvejus metus jie kviečiami nemokamai pasitikrinti sveikatą ir įsitikinti, ar nėra šios pavojingos ligos užuomazgų.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Grigarienė sako, kad nuo prevencinių programų dalį pacientų atbaido baimė sužinoti ligos diagnozę ir įsitikinimas, kad sveikatos tyrimų procedūros yra skausmingos ir nemalonios.

„Daugybė žmonių nežino, kad pirmasis storosios žarnos vėžio prevencinės programos tyrimas yra visiškai neskausmingas. Gydytojas pacientui paskiria atlikti nemokamą slapto kraujavimo išmatose testą. Jeigu jo rezultatai neigiami, pacientas gali būti ramus, kad šios ligos užuomazgų nėra, ir daugiau jokių tyrimų atlikti nereikia. Jeigu testo rezultatai yra teigiami, tuomet pacientui šeimos gydytojas išduoda siuntimą pas gydytoją specialistą diagnozei patikslinti. Paprastai skiriamas nemokamas sudėtingesnis, tačiau kur kas tikslesnis žarnyno tyrimas“, – aiškino VLK specialistė.

Išsivysčiusiose šalyse storosios žarnos vėžys yra viena dažniausių onkologinių ligų. Lietuvoje kasmet nustatoma apie 1500 šios ligos atvejų, be to, specialistai su nerimu pastebi, kad jų kasmet daugėja. Tačiau kuo anksčiau diagnozuojama ši liga, tuo efektyvesnis ir sėkmingesnis būna jos gydymas.

Siekiant paskatinti žmones aktyviau dalyvauti šioje prevencinėje programoje, nuo sausio 1-osios iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo gydymo įstaigoms pradėta papildomai mokėti už gerus storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos programos vykdymo rezultatus.

VLK ragina pacientus pasinaudoti galimybe nemokamai dalyvauti prevencijos programoje ir užkirsti kelią šiai onkologinei ligai. Juk jei žmonės reguliariai tikrintųsi, didelė tikimybė, kad storosios žarnos vėžys būtų aptiktas ankstyvoje stadijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.