Kada reikia mokėti už specialisto konsultaciją?

Kaune gyvenanti Daiva (moters prašymu vardas pakeistas) neseniai susidūrė su sveikatos problemomis. Skrandžio skausmais besiskundžianti moteris pasakojo, kad apsilankiusi pas šeimos gydytoją gavo siuntimą tirtis skrandį, taip pat sulaukė rekomendacijų, kokių maisto produktų ir maisto ruošimo būdų jai reikėtų vengti.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Jan 27, 2016, 9:45 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 3:04 AM

„Mano iniciatyva man buvo atlikta dar keletas tyrimų. Su skrandžio problemomis jie tikriausiai nesusiję, tačiau man ramiau žinoti, kad jų rezultatai geri. Deja, neturėjau šeimos gydytojo siuntimo tiems tyrimams atlikti, todėl man teko už juos sumokėti. Noriu sužinoti, ar tai teisėta. Juk esu drausta privalomuoju sveikatos draudimu (PSD)?“ – teiravosi moteris.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Žydrūnė Baigienė sako, kad PSD apdraustiems pacientams nemokamai teikiamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos (šeimos gydytojų ir gydytojų specialistų paslaugos), o tyrimai yra sudėtinė paslaugų dalis ir atskirai už juos mokėti nereikia. „Kiekvienas gydytojas atlieka tyrimus, kurie yra priskirti jo kompetencijai, jei gydytojui reikalingi tyrimai, kurie viršija jo kompetenciją, jis turi pacientą nukreipti atitinkamo gydytojo specialisto konsultacijai. O tuo atveju, jei kokie nors papildomi tyrimai yra atliekami paciento iniciatyva, tuomet už juos reikia susimokėti pačiam“, – teigė Ž.Baigienė.

Specialistė taip pat priminė, kad asmens sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos nemokamai tik tose gydymo įstaigose, kurios yra pasirašiusios sutartį su teritorine ligonių kasa dėl atitinkamų paslaugų apmokėjimo.

„Todėl prieš pradedant gydytis rekomenduojame įsitikinti, ar paciento pasirinkta gydymo įstaiga yra pasirašiusi tokią sutartį. Kitaip už suteiktas paslaugas iš savo kišenės gali tekti sumokėti netgi tam pacientui, kuris yra apdraustas PSD“, – aiškino VLK specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.