Šeimos gydytoją pacientai renkasi patys

Kaip pasirinkti polikliniką ar šeimos gydytoją? Su tokiu galvosūkiu neretai susiduriantys gyventojai patarimo prašo ir teritorinių ligonių kasų (TLK) specialistų. Šie savo ruožtu primena, kad kiekvienas pacientas turi teisę pats pasirinkti pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigą ir gydytoją.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Feb 12, 2016, 1:25 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 7:54 AM

Valstybinės ligonių kasos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėja Daiva Berūkštienė sakė, kad visi apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) gali prisiregistruoti prie pasirinktos poliklinikos ar šeimos medicinos centro, pas norimą šeimos gydytoją. Svarbu, kad pasirinkta įstaiga turėtų licenciją šioms paslaugoms teikti ir būtų sudariusi sutartį su TLK, tuomet už suteiktas šeimos gydytojo paslaugas mokėti nereikės. Tiesa, renkantis gydytoją ar sveikatos priežiūros įstaigą reikėtų įvertinti, ar pasirinkta įstaiga yra arti namų, ar susisiekimas su ja yra patogus.

„Paslaugas poliklinikose teikia šeimos gydytojai arba komandoje dirbantys specialistai (vaikų ligų gydytojai, vidaus ligų gydytojai, chirurgai ir akušeriai ginekologai), odontologai, psichikos sveikatos specialistai (psichiatrai, psichologai, psichikos sveikatos slaugytojai, socialiniai darbuotojai),“ – teigė D.Berūkštienė.

Pasak jos, paprastai pirminės odontologinės pagalbos paslaugos, kaip ir šeimos gydytojo paslaugos, teikiamos toje pačioje įstaigoje. Jei įstaigoje odontologo nėra, sveikatos priežiūros įstaiga turi nurodyti, kur teikiama pirminė odontologinė pagalba žmonėms, prisiregistravusiems joje.

„Gydantis dantis svarbu žinoti, kad teks sumokėti už plombines ar kitas odontologines medžiagas, vienkartines priemones. Taigi pacientas sumoka ne už gydytojo darbą – už jį moka ligonių kasos, – o už dantims gydyti sunaudotas medžiagas ir vienkartines priemones. Išimtis taikoma vaikams, moksleiviams, besimokantiems dieninėse bendrojo lavinimo mokyklose, profesinių mokyklų dieniniuose skyriuose, bet ne ilgiau nei jiems sukanka 24 metai, bei socialiai remtiniems asmenims. Tada būtina pateikti gyvenamosios vietos savivaldybės socialinės paramos skyriaus pažymą,“ –.sakė D.Berūkštienė.

Pasak jos, dėl psichikos sveikatos priežiūros galima kreiptis į pasirinktą psichikos sveikatos centrą, kuriame galima prisirašyti iš anksto arba prireikus. Prisirašius minėtame centre, sudariusiame sutartį su ligonių kasomis, už suteiktas paslaugas mokėti nereikės.

Pasirinkęs gydymo įstaigą, žmogus jos registratūroje turi užpildyti prašymą ir pasirinkti konkretų gydytoją. Jei jis to nepadarys, gydytoją pacientui parinks įstaigos administracija. Atvykus į registratūrą pacientui būtina turėti asmens tapatybę liudijantį dokumentą, taip pat jis privalo būti apdraustas PSD.

Mažiesiems pacientams parinkti polikliniką bei gydytoją turi teisę jų tėvai. Mūsų šalyje vaikai ir paaugliai iki 18 metų PSD yra draudžiami valstybės lėšomis, todėl jie taip pat turi teisę nemokamai gauti sveikatos priežiūros paslaugas pasirinktoje gydymo įstaigoje.

D.Berūkštienė primena, kad rinktis pacientai gali tiek valstybinę, tiek privačią gydymo įstaigą. „Tik prieš registruojantis pastarojoje reikėtų įsitikinti, ar įstaiga yra pasirašiusi sutartį su teritorine ligonių kasa ir kokios joje suteikiamos paslaugos yra finansuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis“, – atkreipė dėmesį D.Berūkštienė.

Teisę rinktis gydymo įstaigą turi ir į aukštąsias mokyklas įstoję studentai. Naujųjų mokslo metų pradžioje ypač pirmakursiams dažnai pateikiama klaidinanti informacija, esą jie gali prisiregistruoti tik tam tikrose gydymo įstaigose. Tačiau iš tikrųjų visi dieninio skyriaus studentai gali patys spręsti, kurioje gydymo įstaigoje jie nori registruotis ir gauti nemokamas sveikatos priežiūros paslaugas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.