Kodėl verta būti apdraustu PSD?

Kiekvieną mėnesį dirbantieji moka privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas į Privalomojo sveikatos draudimo fondą (PSDF). Draudėjų ir apdraustųjų mokamos įmokos sudaro didesnę dalį – daugiau kaip 60 procentų – šio fondo biudžeto pajamų.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

2016-02-24 08:23, atnaujinta 2017-06-06 20:04

Valstybinė ligonių kasa (VLK) primena, kad šias įmokas kas mėnesį mokame tam, jog susidūrus su sveikatos problemomis daugelį sveikatos priežiūros paslaugų galėtume gauti nemokamai.

Apdraustieji asmenys – tai yra, mokantys privalomojo sveikatos draudimo įmokas – sveikatos priežiūros įstaigose daugelį paslaugų gali gauti nemokamai, o jei jie nebūtų apdrausti, už šias paslaugas jiems reikėtų mokėti. Sveikatos priežiūros paslaugos taip pat yra nemokamos tiems žmonėms, kurie PSD draudžiami valstybės lėšomis – pavyzdžiui, pensininkams, nepilnamečiams.

„Susidūrę su rimtesnėmis sveikatos problemomis dažnai net neįsivaizduojame, kiek kainuoja gydymas. Tyrimai, medikamentai, medicininės pagalbos priemonės, operacijų išlaidos, pooperacinė priežiūra – visa tai sudaro didžiulę sumą, kuri daugeliui susirgusių žmonių tikrai būtų pernelyg didelė našta, o kartais ir neįkandama. Mokėdami PSD mes turime teisę į nemokamą (valstybės laiduojamą) sveikatos priežiūrą“, – teigė VLK direktoriaus pavaduotoja Žadvilė Abelienė.

Ji taip pat priminė, kad privalomojo sveikatos draudimo sistema Lietuvoje grindžiama solidarumo ir visuotinumo principais, todėl mokėti PSD įmokas – piliečių konstitucinė pareiga.

„Net jeigu patiems per metus ar kelerius neprireikė gydytojų paslaugų, tai nereiškia, kad mūsų įmokos sumokėtos perniek: juk tikriausiai pagalbos prireikė mūsų tėvams, seneliams, vaikams, draugams ar giminaičiams. O, galiausiai, ir patys niekada nežinome, kada gali tekti atsidurti medikų globoje“, – pabrėžė Ž.Abelienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.