Ką reikia žinoti, kai turite siuntimą operacijai ligoninėje

Artėjanti operacija pacientams dažnai asocijuojasi ne tik su bent trumpam pasikeisiančiu gyvenimo ritmu, nerimu dėl sveikatos, bet ir su baime dėl gresiančių išlaidų.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Feb 29, 2016, 1:06 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 2:56 AM

Medikų suteiktos paslaugos, operacijai reikalingos priemonės, vaistai, ligoninėje praleistas laikas – šių suteiktų paslaugų vertė nėra maža. Vis dėlto Valstybinė ligonių kasa (VLK) primena, kad privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustiems pacientams, turintiems gydytojo siuntimą, planinė operacija nieko nekainuoja.

Siuntimą operacijai pacientas turi gauti toje gydymo įstaigoje, kurioje yra registruotas. O gydymo įstaigą, kurioje jam turi būti atlikta planinė operacija, pacientas turi teisę išsirinkti pats.

„Svarbu žinoti, kad už ligoninėje atliktą operaciją ir jos metu naudojamas priemones iš paciento negali būti reikalaujama jokio papildomo mokesčio, nes tai kompensuojama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. Pacientas gali mokėti tik už savo iniciatyva gydančio gydytojo rekomendavimu pasirinktas brangesnes priemones, nei jam siūlo gydymo įstaiga – Lietuvos Respublikos sveikatos sistemos įstatymas numato, jog šiuo atveju apdraustasis privalo sveikatos priežiūros įstaigai apmokėti gydytojo skiriamų ir apdraustojo pasirenkamų vaistų ar medicinos pagalbos priemonių kainų skirtumą.

Jei pacientai, turintys teisę į nemokamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, savo iniciatyva pasirenka papildomas paslaugas ar procedūras, šių paslaugų ar procedūrų kainą jie apmoka patys. Teisės aktai taip pat numato, jog sveikatos priežiūros įstaigos turi pacientą informuoti apie jo teisę ir galimybes konkrečią paslaugą gauti įstaigoje nemokamai“, – aiškino VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Audronė Čibirienė.

Dažnu atveju iki operacijos pacientui turi būti atlikti gydytojo paskirti tyrimai, pavyzdžiui, bendras kraujo, gliukozės ar šlapimo tyrimas. Už juos siuntimą turinčiam ir PSD apdraustam pacientui pačiam mokėti taip pat nereikia.

Operuotis atvykstantis pacientas su savimi būtinai turi turėti jau minėtą siuntimą operacijai, taip pat – asmens dokumentą, tyrimų rezultatus, asmens higienos priemones ir drabužius.

„Svarbiausia prieš operaciją įsitikinti, ar pasirinkta gydymo įstaiga yra pasirašiusi sutartį su teritorine ligonių kasa dėl šios paslaugos teikimo ir apmokėjimo. Tada belieka ramiai ruoštis operacijai ir nenuogąstauti dėl gresiančių išlaidų, nes jos bus padengtos PSDF biudžeto lėšomis“, –pabrėžė VLK specialistė A.Čibirienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.