Vilniečiai kviečiami dalyvauti prevencinėje programoje

Visuomenėje vis daugiau kalbama apie tai, kaip reikia gyventi norint išvengti ligų ir lankantis pas medikus išgirsti tik gerų naujienų apie savo sveikatą. Viena tokių sveikos gyvensenos paslapčių – įvairios prevencinės programos, kurių metu gyventojams nemokamai atliekami tyrimai, skiriamos medikų konsultacijos ir teikiamos rekomendacijos.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

2016-03-04 10:33, atnaujinta 2017-06-05 14:17

Pavyzdžiui, Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistai Vilniaus miesto ir rajono gyventojus kviečia dalyvauti prevencinėje programoje „Mano širdis – mano gyvenimas“. Du mėnesius truksianti programa yra skirta 40–65 metų amžiaus žmonėms, kurie priskiriami širdies ir kraujagyslių ligų rizikos grupei. Kartą per savaitę vyks užsiėmimai, kuriuos ves kardiologas, dietologas, kineziterapeutas, psichologas. Visi šie užsiėmimai dalyviams nieko nekainuos. Registruotis į programą reikia Vilniaus visuomenės sveikatos biure.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) primena, kad siekiant sumažinti sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis, Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis vykdoma prevencinė programa visoje Lietuvoje.

40–54 metų amžiaus vyrai ir 50–64 metų amžiaus moterys kartą per metus gali kreiptis į šeimos gydytoją, kad šis nemokamai nustatytų šių ligų rizikos veiksnius ir prireikus sudarytų individualų širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos planą. Jei išaiškinama, kad šių ligų tikimybė didelė, pacientui atliekami išsamesni tyrimai bei skiriamas gydymas. Kartą per metus šioms amžiaus grupėms priskiriamiems žmonėms nemokamai gali būti atliekama elektrokardiograma, gliukozės, cholesterolio, trigliceridų koncentracijos kraujyje tyrimai.

„Maždaug kas antras Lietuvos gyventojas miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Tai – tikrai liūdna statistika, kurią pakeisti siekiame suvienydami ligonių kasų, visuomenės sveikatos biurų, gydymo įstaigų jėgas. Tačiau svarbiausia – kad tikslinei prevencinės programos grupei priskiriami žmonės nenumotų ranka į šią galimybę, o ateitų pasitikrinti sveikatos ir laikytųsi medikų rekomendacijų“, – sakė VLK Sveikatos priežiūros paslaugų departamento Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Jurgita Grigarienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.