Į šeimos gydytojus rekomenduojama kreiptis ir prevenciškai

Beveik visų negalavimų šalinimo kelias prasideda nuo vizito pas šeimos gydytoją. Čia užsirašome pirmajai konsultacijai, iš jo kabineto esant būtinybei, gavę siuntimą, kreipiamės į gydytojus specialistus arba skubame atlikti tyrimų.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Mar 7, 2016, 1:04 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 11:39 AM

Tačiau Valstybinė ligonių kasa (VLK) atkreipia dėmesį, kad pas šeimos gydytoją lankytis reikėtų ne tik sunegalavus. Rūpinimasis savo sveikata yra kiekvieno žmogaus pareiga. Todėl kiekvienas žmogus turėtų apsilankyti pas savo šeimos gydytoją profilaktiniam sveikatos patikrinimui.

„Reguliarūs apsilankymai pas šeimos gydytoją dėl profilaktinio sveikatos patikrinimo ir atliekami tyrimai leidžia anksti aptikti pirmuosius ligos simptomus ir užkirsti kelią sunkioms pasekmėms. Tačiau ne tik dėl to lankytis pas šeimos gydytoją yra svarbu. Žinodamas paciento gyvenimo būdą, praeityje persirgtas ligas, šeimos istoriją, paveldimumo aspektus, kvalifikuotas specialistas gali kompetentingai patarti, kaip rūpintis savo sveikata“, – sakė VLK Sveikatos priežiūros paslaugų departamento skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Burokienė.

Be to, reguliariai lankantis pas šeimos gydytoją pacientui laiku primenama ir apie prevencines programas, kurių metu šis gali nemokamai pasitikrinti sveikatą. Pavyzdžiui, šiuo metu Lietuvoje vyksta prevencinės gimdos kaklelio, krūties, priešinės liaukos, storosios žarnos vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programos.

Viena prevencinė programa skirta vaikams: jų krūminiai dantys nemokamai padengiami silantine medžiaga, kuri padeda dantis apsaugoti nuo karieso.

„Atėję pas šeimos gydytoją nebijokite kalbėtis, atskleisti savo nerimo priežasties ir nesigėdinkite prisipažinti, kad užsukote tiesiog profilaktiškai pasitikrinti. Toks elgesys – įrodymas, kad rūpinatės savo sveikata“, – teigė VLK specialistė O.Burokienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.