Pacientai patys renkasi polikliniką bei šeimos gydytoją

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) pacientams primena, kad privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdrausti žmonės turi galimybę pasirinkti pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigą ir joje dirbantį šeimos gydytoją. Atskirai galima pasirinkti psichikos sveikatos centrą.

Visi apdraustieji PSD gali pasirinkti norimą, taip pat ir arčiausiai jo gyvenamosios vietos esantį šeimos medicinos centrą ar polikliniką ir norimą šeimos gydytoją.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Visi apdraustieji PSD gali pasirinkti norimą, taip pat ir arčiausiai jo gyvenamosios vietos esantį šeimos medicinos centrą ar polikliniką ir norimą šeimos gydytoją.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Daiva Berūkštienė, VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėja.<br>VLK nuotr.
Daiva Berūkštienė, VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėja.<br>VLK nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 9, 2016, 10:32 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 6:37 AM

Visi apdraustieji PSD gali pasirinkti norimą, taip pat ir arčiausiai jo gyvenamosios vietos esantį šeimos medicinos centrą ar polikliniką ir norimą šeimos gydytoją. Taip pat galima pasirinkti ir registruotis pasirinktame psichikos sveikatos centre. Svarbu, kad pasirinktos įstaigos turėtų licenciją šioms paslaugoms teikti ir būtų sudariusios sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK), tuomet už suteiktas šeimos gydytojo paslaugas mokėti nereikės. „Paslaugas poliklinikose teikia šeimos gydytojai arba komandoje dirbantys specialistai (vaikų ligų gydytojai, vidaus ligų gydytojai, chirurgai ir akušeriai ginekologai), odontologai, psichikos sveikatos specialistai (psichiatrai, psichologai, psichikos sveikatos slaugytojai, socialiniai darbuotojai),“ – teigė Daiva Berūkštienė, VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėja.

Pasirinkęs polikliniką, žmogus jos registratūroje turi užpildyti prašymą ir pasirinkti konkretų gydytoją. Su savimi reikia turėti asmens tapatybę liudijantį dokumentą, taip pat žmogus privalo būti apdraustas PSD.

Mažiesiems pacientams parinkti polikliniką bei gydytoją turi teisę jų tėvai. Mūsų šalyje vaikai ir jaunuoliai iki 18 metų PSD yra draudžiami valstybės lėšomis, todėl jie taip pat turi teisę nemokamai gauti sveikatos priežiūros paslaugas pasirinktoje gydymo įstaigoje.

Jei norima pakeisti polikliniką, prašymas pateikiamas pasirinktajai įstaigai, pagal kurį asmuo yra įtraukiamas į jos aptarnaujamų gyventojų sąrašą. Iš ankstesnės poliklinikos sąrašo informacinėje sistemoje žmogus išregistruojamas automatiškai, tad jam pačiam tuo rūpintis nereikia. Apdraustasis vienu metu gali būti prisirašęs tik vienoje gydymo įstaigoje.

Už prisirašymo dokumentų tvarkymą poliklinikai reikia sumokėti 0,29 euro. Keičiant įstaigą dar nepraėjus 6 mėnesiams nuo prisiregistravimo, reikia sumokėti 2,90 euro už prisirašymo dokumentų tvarkymą ir medicininės dokumentacijos persiuntimą. Pastarojo mokesčio mokėti nereikia atvykusiems mokytis į dieninę mokymosi įstaigą kitame mieste arba grįžusiems į nuolatinę gyvenamąją vietą – jie moka – 0,29 euro.

Pacientui pasirinkus kitą pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigą ar psichikos sveikatos centrą, jo asmens sveikatos istorija (ambulatorinė kortelė) per 3 darbo dienas perduodama paciento pasirinktai įstaigai, šiai pateikus prašymą.

„Įprastai pirminės odontologinės pagalbos paslaugos teikiamos toje įstaigoje, kurioje pacientas yra prisirašęs. Jei įstaigoje nėra teikiamos odontologinės paslaugos, sveikatos priežiūros įstaiga, kurioje yra prisirašęs žmogus, turi nurodyti, kur tokiu atveju žmogus turėtų kreiptis dėl odontologo paslaugų. Tuo tarpu dėl psichiatro paslaugų pacientas gali kreiptis ir į kitą tos pačios savivaldybės pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Tereikia nuvykti į pasirinktos poliklinikos registratūrą ir užpildyti prašymą dėl psichikos sveikatos priežiūros paslaugų. Įstaigų, teikiančių psichikos sveikatos priežiūros paslaugas, sąrašą gyventojui turi pateikti ta sveikatos priežiūros įstaiga, kurioje jis prisirašęs pas šeimos gydytoją,“– sakė D.Berūkštienė.

Pasak D. Berūkštienės, galimybė pasirinkti pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigą bei psichikos sveikatos centrą leidžia geriau tenkinti apdraustųjų poreikius. Gydymo įstaigos, savo ruožtu, šias paslaugas stengiasi teikti kuo kokybiškiau, nes ligonių kasos už kiekvieną prisirašiusį gyventoją joms sumoka nustatyto dydžio bazinę kainą.

Pradinukus kviečiame dalyvauti socialinės akcijos piešinių konkurse „Mano šeimos gydytojas“.

Šiemet ligonių kasos, siekdamos pabrėžti šeimos gydytojo svarbą, vykdo socialinę akciją „Sveika šeima“. Ji skirta Tarptautinei šeimos dienai, kuri minima gegužės 15-ąją. Tokiu būdu ligonių kasos ragina žmones aktyviau naudotis iš PSDF biudžeto apmokamomis prevencinėmis programomis, atkreipti dėmesį į būtiną sveikatos profilaktiką ir rūpintis visiems svarbia šeimos sveikata.

Šiuo metu visoje Lietuvoje vyksta socialinės akcijos piešinių konkursas „Mano šeimos gydytojas“. Jame kviečiami dalyvauti visi pradinių klasių mokiniai. Vaikų piešinių konkurso taisyklės skelbiamos čia.

Kontaktai konkurso dalyviams – pradinių klasių moksleiviams, jų tėveliams ir pradinių klasių mokytojams:

Vilniaus TLK: Eglė Matikiūnaitė, tel. (8 5) 201 0056, el. p. egle.matikiunaite@vlk.lt

Kauno TLK: Virginija Juciuvienė, tel. (8 37) 323 305, el. p. virginija.juciuviene@vlk.lt

Klaipėdos TLK: Virginija Gaubienė, tel. (8 46) 380 738, el. p. virginija.gaubiene@vlk.lt ir Virginija Žemaitienė, el. p. virginija.zemaitiene@vlk.lt

Šiaulių TLK: Irena Budrienė, tel. (8 41) 596 139, el. p. irena.budriene@vlk.lt

Panevėžio TLK: Angelė Valentinavičienė, tel. (8 45) 526 911, el. p. angele.valentinaviciene@vlk.lt

Rūpimus klausimus galima pateikti el. pašto adresu info@vlk.lt arba ligonių kasų informacijos telefono numeriu 8 700 88888.

Kviečiame apsilankyti VLK profilyje Facebook: https://www.facebook.com/vlk.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją