V.Augustinienė: „Nebūtų duodančių kyšius – nebūtų ir imančių“

Iš sveikatos apsaugos sektoriaus išnaikinti korupciją ir kyšininkavimą padėtų didesnis pacientų ir ligonių tarpusavio supratimas. Taip mano Vida Augustinienė – Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė. Ji pastebi, kad nemažai žmonių dar yra įsitikinę, kad nedavę kyšio nebus tinkamai gydomi. Tačiau pačios V.Augustinienės asmeninė patirtis liudija priešingai.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2016, 9:37 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 12:12 AM

Ar atstovaudama pacientams pastebite kintantį jų požiūrį į kyšių davimą?

Šia tema yra tekę dalyvauti ir kalbėti vienoje televizijos laidoje. Šnekėjome apie tai, kad nereikia duoti medikams kyšių, kad taip besielgiantis žmogus ir pats daro nusikaltimą. Tačiau girdėjau, ką kalbėjo už laidos dalyvių nugarų sėdintys žmonės: „kaip davėme, taip duosime“, „jei neduosi kyšio, niekas net neprieis“ ir panašiai. Taigi, manau, kas anksčiau duodavo medikams kyšius, tie ir dabar nėra linkę to atsikratyti. Bet yra ir daug tokių žmonių, kurie niekada nedavė jų ir neduos. Ir aš taip pat elgiuosi. Esu gulėjusi ligoninėje ir niekada neteko niekam dalinti jokių kyšių.

Tie mitai, kad jei neduosi gydytojui pinigų, liksi neapžiūrėtas, labai gajūs. Pavyzdžiui, prieš kelerius metus mano dukters laukė operacija. Sutartu laiku atėjome, laukiame, o palatoje gulinčios moterys stebisi: „dar net anesteziologas nebuvo atėjęs, kas jus operuos?“. Sakau, na, jie turbūt žino viską patys, nejaugi man eiti anesteziologo ieškoti. O tos moterys vėl kalba: „ką, nejaugi nežinote, kad reikia jam duoti pinigų?“. Jos pareiškė, kad reikėtų anesteziologui sumokėti šimtą litų. Tada nuėjau į slaugytojų postą paklausti, ar niekas nesikeičia, ar dukra bus operuojama laiku. Paaiškėjo, kad gydytojai tiesiog tuo metu operavo kitą ligonį, todėl jų ir nesimatė. Pajuokavau, kad man kitos pacientės liepė eiti kažkur susimokėti. Seselės ėmė juoktis ir sako: „ponia, čia valstybinė įstaiga, čia mokėti nereikia“. Operacija įvyko laiku, kaip ir buvo planuota.

Kaip manote, ko reikėtų imtis, kad požiūris „be kyšio manęs negydys“ išnyktų?

Manau, tai priklauso nuo abiejų pusių: tiek gydytojų, tiek pacientų. Kartais medikai tiesiog būna labai apkrauti darbu, pervargę, pritrūkstantys kantrybės. Tenka išgirsti pasakojimų, kad štai į palatą atėjęs gydytojas prie poros ligonių stabtelėjo, pakalbėjo, o prie kitų dviejų nepriėjo. Ir tada jau kyla kalbos, kad štai, nedavė kyšio, tai ir neapžiūri. Bet juk pacientas nežino, kodėl taip yra: gal jo šiandien nereikėjo apžiūrėti? Gal prie kito žmogaus daktaras priėjo, nes jam reikėjo kažką sužinoti, pasitikslinti? Manau, kad tiesiog trūksta abipusio supratimo. Be abejo, su šia problema susijęs ir personalo trūkumas, ir nepakankami medikų atlyginimai. Be to, reikėtų suprasti, kad susirgusiam žmogui norisi paslaugą gauti čia ir dabar. To jis siekia bet kokiais būdais. Kita vertus, visada sakau, kad jei nebūtų duodančių kyšius – nebūtų ir imančių.

Ar jūsų atstovaujama organizacija imasi kokių nors iniciatyvų, skatinančių neduoti kyšių ir netoleruoti korupcijos?

Specialių renginių šia tema nesame rengę, bet per įvairius seminarus apie tai užsimename. Balandžio 27 d. planuojame konferenciją, skirtą Europos pacientų teisių dienai. Viena teisininkė pristatys įvairius pacientams aktualius teisės aktus. Manau, kad paprašysime jos paliesti ir aktualią antikorupcijos temą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?